top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

Angst = Kracht

Laat ik beginnen met te melden dat ik herstellende ben van het COVID-19 virus.

Het begon met ongeveer 2 weken verkoudheid.


Niet alleen ik, ook mijn vrouw en kinderen heeft het geraakt.

Gelukkig de kinderen in een heel milde vorm en gelukkig hebben zowel mijn vrouw als ik het ziekenhuis niet van binnen gezien. Wel hebben we beide hevige koorts gehad, zijn we kortademig geweest, enorm moe, verlies van geur en smaak, spierpijnen en misselijkheid. Brandende longen zoals ik niet eerder ervaren heb.


De cliché's of de kenmerken zijn waar, dit is een virus welke zich venijnig nestelt in je lichaam en zich beetje bij beetje meester maakt van je hele zijn.

Angst

Ik heb topsport bedreven en ben al op jonge leeftijd de uitdaging aangegaan 1 van de zwaarste opleidingen binnen Defensie in te stappen. Als kip zonder kop, van nog geheel onbewust onbekwaam naar bewust bekwaam, heb ik daar geleerd om enorm door te zetten.


Dit verder voortbordurend op mijn doorzettingsvermogen, geconditioneerd vanuit mijn jeugd, waarin ik met mijn focus op anderen vooruit te helpen, mijn eigen angsten en pijn opzij heb leren uitzetten. Naarmate ik steeds zwaardere opleidingen ben gaan volgen en nog meer grenzen ben gaan verleggen, ben ik mij bewust geworden van een patroon in het omgaan met angsten.


Zo ook 25 jaar geleden waarin ik met een groepje mede-operators in een lawine ben beland.


Er zijn, zoals ik me nu besef, veel voorbeelden aan te geven waarin ik angst heb mogen ervaren. Zoals bij grensverleggende activiteiten op hoogte en diepte onder de meest extreme omstandigheden, bijvoorbeeld als duikinstructeur met een groep cursisten tijdens een nachtduik in een verschrikkelijke stroomversnelling belanden. Of springend uit een vliegtuig op grote hoogte, maar ook op uitzending in een onbekende omgeving volledig vertrouwen op jezelf en je buddies.


Door training maar zeker ook door het toepassen van de vier volgende stappen hebben we ons altijd staande weten te houden, weliswaar menigmaal door het oog van de naald.


1) Doelen stellen

2) Visualiseren

3) Affirmeren

4) Ademen


Doelen stellen

Door jezelf doelen te stellen op de momenten dat je angst ervaart, kun je het grote geheel van angst opknippen in kleinere delen.


Angst, zoals zeer recent voor mij te ervaren, me over te moeten geven aan het COVID-19 virus. Hoewel niet officieel getest, wist ik na de 2 weken verkoudheid direct dat het mis was. Nooit eerder heb ik ervaren dat er letterlijk iets in mijn lichaam gekropen was.

Ik ken koorts van de tropen ziektes zoals Dengue en Chikungunya, echter dit "nieuwe" virus zet je longen in brand en maakt zich heer en meester van je lichaam. Ruim 48 uur knokken tegen de pijn en koorts. Ik ben direct gestart met het stellen van doelen, ieder moment dat ik wakker werd, was voor mij een nieuw geschenk, op naar een stukje bewegen van een paar meter richting de douche. Bloed en slijm ophoesten, het bed verschonen en weer liggen omdat de rillingen over mijn lichaam heen gingen. Maar stapje voor stapje wist ik me het doel te stellen overeind te blijven, even mijn vrouw en kinderen te zien en spreken om daarna mezelf weer over te geven en mijn lichaam de kans te gunnen de soldaatjes in mijn lichaam aan te maken om de strijd aan te gaan.


Visualiseren

Voordat ik mijn ogen dicht deed, wist ik mezelf te visualiseren in een situatie waarin ik mijn renschoenen weer pakte en een heerlijk stuk aan het rennen was. Of dat ik in de auto stapte met mijn vrouw en kinderen en onderweg was naar een restaurant.

Familie en vrienden weer te zien en te knuffelen. Voor een groep te staan om een team te kneden en individuen te begeleiden en te ontwikkelen.


Visualiseren helpt je enorm je doelen stapje voor stapje te stellen. Het grote geheel op te delen in parten.


Affirmeren

Iedere keer als ik wakker werd en de drang voelde weer in slaap te vallen, sprak ik hardop een aantal zinnen uit, zoals; "ik voel me goed, ik ben kerngezond, morgen ben ik er van af en volgende week ga ik weer aan het werk".


Affirmeren helpt. Ook tijdens zware onderdelen in mijn militaire opleidingen, sprak ik mezelf de moed in. Nooit zal ik vergeten dat ik op 20 meter hoogte aan de zijkant van de klimtoren in Roosendaal met verzuurde armen, door mijn beperkte lengte, van het ene ijskoude stalen u-profiel naar het andere stalen u-profiel moest springen om het "open kruis" te overwinnen. Dit onbeveiligd op grote hoogte. Ik hoor mezelf continue fluisterend uitspreken; "ik kan dit, ik val niet, ik hou vast en ik red het". En gered heb ik het.


Ademen

Onder water ademen is een tweede natuur voor mij. Vissen van sterrenbeeld, zo voel ik mij ook als een "vis in het water". Duiken, exploreren en anderen enthousiast maken voor de prachtige onderwaterwereld. Ademen 2 seconden in en 4 seconden uit, als in een trance, als in een meditatie. Iedere ochtend en avond mediteren en mijn ademhaling centraal zetten, dat geeft mij veel plezier en gezondheid. Geconditioneerd aangeleerd om met een vinger aan de trekker mijn ademhaling te controleren zodat het schot het juiste doel bereikt.

Als klein jongetje werd ik door mijn zus opgesloten in een slaapzak, als geintje en natuurlijk onbewust speels. Zo leerde ik mijn angst opzij te zetten door mijn mond op een minuscuul gaatje te zetten in de bodem van de slaapzak en rustig te ademen.


En daar lag ik dan afgelopen week te zweten met 1 houvast, mijn ademhaling is er, geen extra beademing nodig. Ook niet voor mijn vrouw en kinderen.


Zolang ik mij kan herinneren is adem kunnen halen een prachtig en machtig onderdeel van het leven, iets om te koesteren.


Houvast

Deze bovenste 4 stappen lopen als een rode draad door mijn leven. Ze hebben me altijd de kracht gegeven en vormen een houvast in angstige of moeilijke fases.

Ik werd de afgelopen week weer even met mijn neus op de feiten gedrukt en voel me, hoe raar het ook mag klinken, verheugd dat ik mijn 4 pijlers van houvast weer heb mogen ontdekken.


Ik hoop iedereen die dit leest dan ook een stukje houvast te kunnen geven.

Met ruim 25 jaar werken en leven in de hoog-risico sector, waarin ik geleerd heb mijn angsten te benaderen en niet te vermijden, hoop ik minimaal een aantal van jullie tot steun te zijn. Dit is niet een doelstelling, maar gebruik ik meer als bewustzijn voor mezelf dat angst er mag zijn en dat angst om te zetten is in kracht.


Angst kan dus worden omgezet in kracht.

Angst = Kracht
394 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page