top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

Beleef jouw pad: 3 fases naar het bereiken van je missie

Net zoals het beklimmen van een bergtop, gaat het bij het bereiken van je doelen niet alleen om het uitzicht vanaf de top, maar vooral om de reis die je hebt gemaakt om daar te komen. Elke stap, elke hindernis en elk moment van zelfontdekking dragen bij aan de waarde van het behaalde succes.


Een prachtig uitzicht maar vanuit waar wil je dan dat uitzicht dan bereiken?


In het leven worden we voortdurend aangemoedigd om doelen te stellen, zowel op persoonlijk als zakelijk vlak. We worden omringd door de druk om KPI's te behalen en heldere missies neer te zetten. Het streven naar deze doelen is als het beklimmen van een hoge berg, een uitdaging die een diepgaande metafoor biedt voor het bereiken van onze ambities.


Net zoals het adembenemende uitzicht dat je vanaf de top hebt, is het ook cruciaal om bewust te kiezen vanaf welk startpunt je dit uitzicht wilt ervaren. De reis naar succes kent naar mijn mening drie hoofdfases, vergelijkbaar met het beklimmen van een summit: de individuele start, het basiskamp en de beklimming naar de top.


Fase 1: De individuele start - De eerste paar duizend meters

De beginfase van onze reis is vergelijkbaar met het eerste deel van het beklimmen van een berg. De eerste paar duizend meters vertegenwoordigen ons individuele pad. Hier ervaren we een stortvloed aan emoties, variërend van twijfel en angst tot verdriet en hoop. Deze fase biedt ons de gelegenheid om onszelf te ontdekken en onze emoties te beleven. Hoewel het pad soms uitdagend kan zijn, is er voldoende zicht en zuurstof om ons bewust te zijn van onze omgeving en te reflecteren op onze innerlijke wereld.


Deze fase is van vitaal belang, omdat het ons in staat stelt om onze eigen grenzen te verleggen en onszelf beter te leren kennen.


Fase 2: Het basiskamp - Verbinden en inzichten delen

Zoals bergbeklimmers zich verzamelen bij het basiskamp, komen we in fase 2 samen om onze verhalen te delen en de inzichten die we hebben opgedaan tijdens onze individuele start te bundelen. Dit is het moment waarop we een moment van rust en bezinning ervaren. We kunnen onze ervaringen vergelijken en ons laten inspireren door anderen. Het basiskamp symboliseert de mogelijkheid om onze persoonlijke reis te evalueren en bij te sturen. Sommigen kunnen ontdekken dat hun oorspronkelijke doelen niet langer resoneren, terwijl anderen juist een hernieuwde vastberadenheid vinden om verder te gaan.


Het is de plek waar we onze koers kunnen aanpassen op basis van wat we hebben geleerd en gezien. Hier vormen we de teams waar we verder mee op pad gaan.


Fase 3: De beklimming naar de top - Overwinnen van uitdagingen

De derde en laatste fase van onze reis vertegenwoordigt de daadwerkelijke beklimming naar de top. Dit is het meest uitdagende deel, waarbij we te maken krijgen met zuurstofarme omstandigheden en vaak slecht zicht. Hier komt al het werk dat we in de vorige fases hebben gedaan, samen. De lessen geleerd in de individuele start en de inzichten uit het basiskamp worden toegepast om obstakels te overwinnen en de top te bereiken. Hoewel het uiteindelijke doel misschien nog steeds hetzelfde is als aan het begin, hebben onze ervaringen en inzichten onderweg onze aanpak getransformeerd.


We zijn sterker geworden, zowel mentaal als emotioneel, en we hebben geleerd om flexibel te zijn in onze benadering. We leren hierdoor op elkaar te vertrouwen en werken daardoor effectief samen.


De kracht van bewuste keuzes

Het belang van bewust je pad kiezen wordt duidelijk in deze drie fases. Terwijl je naar de top van je eigen berg klimt, besef je dat het niet alleen gaat om het bereiken van het doel, maar om de reis zelf. Het proces van emotionele groei, zelfontdekking en het delen van inzichten met anderen, maakt deze reis de moeite waard. Ongeacht welke hoogten we bereiken, de reis die we afleggen is wat ons vormt en ons vermogen om de top te bereiken versterkt.


Zoals bergbeklimmers die per helikopter naar het basiskamp worden gebracht zelden succesvol de top bereiken zonder de ervaring van de eerdere fases, moeten we ook beseffen dat het niet alleen gaat om snel succes, maar om de diepgaande groei die plaatsvindt wanneer we bewust ons pad kiezen en de reis volledig omarmen. Dus, terwijl we onze doelen blijven stellen en onze missies scherpstellen, laten we niet vergeten dat het de reis is die ons vormt en ons in staat stelt om uiteindelijk het adembenemende uitzicht vanaf de top te ervaren, wetende dat we elke fase volledig hebben geleefd en gewaardeerd.


Wie wil er eens samen met mij sparren over zijn of haar doelen? Ik hoor graag van je, neem nu contact met me op.18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page