top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

CONSOLIDEREN in het BASISKAMP

Het individu duurzaam maken, verstevigen met als doel een hechte band creëren om gezamenlijk die ultieme top te bereiken.

Hoe fijn zou het zijn om in alle comfort onderdeel te mogen zijn van een team. Een team met een gezamenlijke missie om een ultieme top te behalen. Iedere organisatie wil optimaal functionerende teams. We hebben het dan over high performance teams. Zo'n team vraagt om balans, rangorde en bovenal verbinding. Een duidelijke en ambitieuze ‘stip op de horizon'. Teamleden die dezelfde ‘taal’ spreken.


Hoe belangrijk is het dan om ervoor te zorgen dat ieder teamlid, vanuit zijn of haar eigen kracht het 'basiskamp' weet te bereiken? De focus in een missie met een team ligt vaak geheel bij de teamprestatie. De zorg voor het individu voordat deze machtige prestatie geleverd kan worden is helaas vaak minder zichtbaar. Maar daarmee als basis, als fundament ontzettend belangrijk, zo niet vitaal!


De weg naar het basiskamp is er namelijk één die het meest van het individu zelf vergt. Een tocht waarin het individu strijdt levert met voornamelijk zichzelf. Fysiek maar zeker ook mentaal. Er rijzen veel vragen:

-Kan ik het wel?

-Wil ik dit wel?

-Wat laat ik allemaal achter?

-Waarom doe ik dit?

-Wie ben ik eigenlijk?

-Wat is mijn rol in het team?

-Ben ik wel goed genoeg?


Wees dus kritisch als organisatie. Wees dus kritisch als leidinggevende. Zorg ervoor dat je teamleden geheel in hun kracht aankomen in dat basiskamp. Weten wie ze zelf zijn, waar ze voor staan, wat ze willen en welke rol ze binnen het team dragen. Zonder verborgen agenda's, zonder een masker, geheel vanuit wie ze echt zijn. Er is namelijk nog een pad te bewandelen voordat je op het basiskamp aankomt. Het basiskamp ligt nimmer aan de voet van de berg.


Eenmaal het authentieke pad gevonden naar het basiskamp, is het een kwestie om vanuit daar, in alle comfort met deze krachtige individuen te consolideren. Ieder teamlid heeft dan eigenlijk zijn of haar top al bereikt. En hoe mooi is het dan dat er vanuit dat basiskamp als team de volgende top bereikt kan worden.


We starten onderaan de berg. We gaan niet klakkeloos waar de weg ons leidt, maar we gaan waar nog geen pad is en we laten ons eigen spoor achter. Dat vergt eerlijk zijn tegen jezelf, dat vergt lef om hulp te vragen, dat levert uiteindelijk duurzaamheid. Duurzaamheid voor het individu, het team en de organisatie. Het levert high performance teams die de top weten te bereiken.


'Als iedereen de top zou bereiken, werd het een saaie boel in het dal'.24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page