top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

De helende kracht van kabbelend water, het vinden van troost in zelfreflectie


Kabbelend water heeft de kracht om mijn gedachten te kalmeren en mijn ziel te troosten. In die zachte beweging vind ik een spiegel van mijn eigen innerlijke vrede.


In onze drukke en soms veeleisende wereld kan het soms moeilijk zijn om een moment van rust en troost te vinden. Maar wat als ik je zou vertellen dat er een eenvoudige manier is om innerlijke vrede te vinden, gewoon door te kijken naar kabbelend water? Het observeren en ervaren van water in beweging kan dienen als een bron van troost en zelfreflectie. Wanneer je beseft dat je zelf het water vormt en niet de vis erin, opent zich een nieuwe wereld van betekenis en rust om je heen.


De metafoor van kabbelend water

Kabbelend water heeft een bijzondere aantrekkingskracht op onze geest. Dat heb ik al zo lang ik mij kan herinneren al zo ervaren. Of het nu het zachte rimpelen van een beekje is? De kalme golven van een meer, het geluid van de golven in zee of zelfs de krachtige stroming van een waterval. Ze hebben allemaal een rustgevend effect op mijn gemoed. Deze natuurlijke fenomenen dienen als een metafoor voor ons eigen leven.


Ik ben gaan duiken om te genieten van de rust van water, waar ik me kan onderdompelen in het pure geluid van mijn ademhaling en bij het freediving, alleen het geluid van mijn hartslag kan horen.


Net zoals het water altijd in beweging is, verandert ook ons leven voortdurend. Soms ervaren we rustige, kabbelende periodes waarin alles op zijn plaats lijkt te vallen. Op andere momenten kunnen we te maken krijgen met woelige, turbulente tijden die ons uit evenwicht brengen. Door bewust te kijken naar het water en te beseffen dat het een weerspiegeling is van onze eigen innerlijke wereld, kunnen we een diepere troostende context vinden.


Het water vormen, niet de vissen

Wanneer we naar het water kijken, zijn we geneigd om ons te richten op de vissen die erin zwemmen, de externe elementen die ons afleiden van de essentie. Maar wat als we in plaats daarvan onze aandacht richten op het water zelf, op de constante stroom die ons verbindt met alles om ons heen?


Net zoals het water de vissen vormt en beïnvloedt, vormen onze gedachten, gevoelens en handelingen onze ervaring van de wereld. Door bewust te worden van onze innerlijke kracht om het water te vormen, kunnen we een dieper begrip ontwikkelen van onszelf en onze omgeving. We realiseren ons dat we niet machteloos zijn, maar dat we in staat zijn om positieve veranderingen aan te brengen in ons leven.


De troostende context in alles om ons heen

Wanneer we eenmaal begrijpen dat we het water vormen, kunnen we deze troostende context overal om ons heen vinden. We zien dat elke gebeurtenis, hoe klein of groot ook, een kans biedt om te groeien en te leren. Zelfs in de meest uitdagende momenten kunnen we vrede vinden door te beseffen dat we de kracht hebben om ons perspectief te veranderen en de situatie te transformeren.


Of het nu gaat om het luisteren naar het zachte gekabbel van een fontein in een stadspark, het observeren van de golven die breken op het strand, of gewoon het vullen van een glas water, overal kunnen we de herinnering vinden dat we het water vormen en dat er altijd troost te vinden is, zelfs in de ogenschijnlijk eenvoudigste dingen.


De helende kracht van kabbelend water kan ons een waardevolle les leren over troost en zelfreflectie. Door te beseffen dat we het water vormen en niet de vissen erin, kunnen we een diepere verbinding met onszelf en onze omgeving tot stand brengen. Elke ervaring, elke uitdaging en elk moment van rust kan worden gezien als een kans om te groeien en vrede te vinden.


Dus, de volgende keer dat je de gelegenheid hebt om naar kabbelend water te kijken, neem dan een moment om te pauzeren, te ademen en jezelf eraan te herinneren dat je het water vormt. Laat de troostende context in alles om je heen tot je doordringen en vind rust in de stroom van het leven.


De rust van water is als een balsem voor je ziel, een oase van sereniteit waarin de chaos van het leven vervaagt en innerlijke vrede bloeit. Geniet…….

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page