gewoonTwan
De kracht van aandachtig luisteren, een korte gids op het pad van zelfontdekking
Al ruim 20 jaar fungeer ik met vreugde als een gids voor anderen, een metgezel op het pad van zelfontdekking en groei. Mijn reis begon in het hoog risico domein, waar ik inmiddels al gedurende meer dan 30 jaar waardevolle ervaringen heb opgedaan en nog steeds opdoe.
Deze ervaringen gebruik ik nu met trots en toewijding in mijn rol als coach, trainer en vertrouwenspersoon. In mijn werk is luisteren de kern - niet zomaar luisteren, maar met diepgaande aandacht. Het begint met luisteren naar jezelf, naar je gedachten en je lichaam.
Zelfreflectie is de eerste stap op het pad van persoonlijke groei. Ik daag degenen die ik begeleid altijd uit om naar zichzelf te luisteren. Bij elke hulpvraag moedig ik aan om eerst eigenaarschap te nemen over het eigen gedrag. Dit vergt van mij als gids een actief luisterend oor, een vermogen om diep te graven en de nuances te begrijpen van wat er gezegd en onuitgesproken blijft.
Stel je voor dat het pad van zelfontdekking een majestueuze berg is, vol uitdagingen en verborgen schatten. Als een ervaren gids op deze bergachtige reis, heb ik de eer gehad om velen te vergezellen op hun tocht naar persoonlijke groei.
In deze metafoor fungeert het luisterend oor als ons kompas, ons gidsinstrument waarmee we de contouren van innerlijke landschappen kunnen verkennen. Net zoals een gids de nuances van het terrein begrijpt, zo moet ook ik mijn luisterend oor afstemmen op de subtiliteiten van gedachten en emoties. Graag deel ik 7 tips voor zelfreflectie en 7 tips voor gidsen.
7 tips voor zelfreflectie:
Stilte | Neem regelmatig de tijd voor stilte, zodat je je eigen gedachten kunt horen.
Journaling | Schrijf je gedachten en gevoelens op om ze helder te begrijpen.
Mindfulness | Wees bewust van het huidige moment, observeer zonder oordeel.
Zelfcompassie | Behandel jezelf met dezelfde vriendelijkheid als een goede vriend.
Zelfevaluatie | Evalueer regelmatig je keuzes en beslissingen om ervan te leren.
Feedback | Sta open voor constructieve feedback van anderen en leer ervan.
Verwondering en nieuwsgierigheid | Ontdek de kracht van verwondering en nieuwsgierigheid over je eigen gedachten, emoties en ervaringen, en zie ze als bronnen van groei en inzicht naar jouw doelstellingen.
7 tips voor hulpverleners:
Empathie | Zet jezelf in de schoenen van degene die je begeleidt.
Actief luisteren | Luister niet alleen met je oren, maar met je hele wezen en blijf je verwonderen.
Open vragen | Stel vragen die reflectie en diepgaand denken stimuleren.
Geduld | Geef de ander de tijd om zichzelf te ontdekken en te groeien.
Feedback geven | Breng feedback op een constructieve en ondersteunende manier over.
Zelfreflectie als gids | Neem ook zelf de tijd voor reflectie op je begeleidende rol.
Hulpmiddelen | Wijs op hulpbronnen en tools voor verdere zelfontwikkeling zowel lichamelijk, geestelijk als spiritueel.
Het gidsen van mensen is maatwerk. Gelukkig biedt het land van hulpverlening een rijk kleurenpalet aan benaderingen. Holistisch denken wint gelukkig terrein, waardoor er meer ruimte is voor diverse keuzes die passen bij individuele behoeften.
Als uitnodiging aan hulpverleners en hulpvragers wil ik graag de mogelijkheid bieden om ervaringen te delen. Laten we samen die berg beklimmen voor een dialoog over groei, zelfontdekking en veerkracht. Laten we samen stappen zetten op het pad van groei en zelfrealisatie.
In de woorden van Aristoteles, "Wat men moet leren doen, leert men door het te doen."
Comments