top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

WeerbaarheidWeerbaarheid is de capaciteit om flexibel te blijven en tegenslagen te overwinnen zonder te bezwijken, terwijl eigenaarschap de kracht is om actief verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven.


In ons leven liggen uitdagingen en obstakels op elke hoek op de loer. Graag deel ik enkele inzichten van weerbaarheid en eigenaarschap als sleutels tot het ontgrendelen van high performance resultaten. Deze twee onafscheidelijke factoren vormen namelijk de ruggengraat van authentiek gedrag, waardoor je niet alleen leert genieten van je comfortabele leven, maar ook weet te excelleren in de meest uitdagende omgevingen.


Ik heb persoonlijk mogen ervaren hoe weerbaarheid en eigenaarschap elkaar versterken en daarmee kunnen resulteren in een ongekend niveau van succes. Ik wens je graag te inspireren om deze krachtige principes te omarmen en te integreren in je eigen leven zowel privé als op je werk.


Weerbaarheid

Dit begint met het omarmen van tegenslagen als kansen voor groei. Het vereist veerkracht ten tijde van tegenslagen, het vermogen om te buigen zonder te breken, en het geloof dat elke uitdaging een les in vermomming is.


Door mijn eigen weerbaarheid te cultiveren, heb ik geleerd dat falen niet het einde is, maar eerder een springplank naar grotere prestaties.


Dit besef kwam vroeg in mijn jeugd, toen ik vastberaden was om een professionele voetballer te worden. Ik was goed op weg, tot een beenbreuk mijn droom abrupt onderbrak. Op slechts 15-jarige leeftijd werd ik geconfronteerd met de harde realiteit van een onverwachte tegenslag. Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, besloot ik me door de weerstand heen te bijten. Een jaar lang heb ik hard gewerkt om weer in topconditie te komen.


Uiteindelijk, twee jaar later, vond ik een nieuwe weg naar succes. Mijn doorzettingsvermogen bracht me naar een andere uitdaging: ik begon mijn carrière binnen de speciale eenheden van defensie.......


Eigenaarschap

Dit gaat hand in hand met weerbaarheid, want het is de erkenning dat we de ontwerpers zijn van ons eigen lot. Het gaat om het nemen van verantwoordelijkheid voor onze acties, keuzes en resultaten, en het actief streven naar verbetering en groei. Door eigenaarschap te omarmen, transformeren we van passieve toeschouwers naar actieve deelnemers in ons leven, met de kracht om verandering te initiëren en onze doelen te realiseren.


Ik herinner me diverse situaties waarin ik als leider onder extreme druk stond. In plaats van de schuld buiten mezelf te leggen, nam ik dan eerst de tijd om op mezelf te reflecteren en mijn eigen verantwoordelijkheid te erkennen.


Tijdens die momenten waarbij de druk hoog was en de verwachtingen overtroffen moesten worden, besloot ik eerst op mezelf te focussen. Ik nam een stap terug en analyseerde mijn eigen rol en bijdrage aan de situatie. Dit stelde me in staat om helder te zien waar ik kon verbeteren en welke stappen ik kon nemen om de situatie te verbeteren.


Maar eigenaarschap gaat niet alleen over zelfreflectie; het gaat ook over het bekrachtigen van anderen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Ik herinner me ook een moment waarop ik een teamlid benaderde die worstelde met zijn bijdrage aan het team. In plaats van te oordelen of de schuld bij hem neer te leggen, bood ik een luisterend oor en creëerde ik een veilige ruimte waarin hij zijn eigen verantwoordelijkheid kon erkennen en bespreken.


Door deze benadering konden we samen tot oplossingen komen en de verantwoordelijkheid delen voor het bereiken van onze doelen. Het omarmen van eigenaarschap op individueel en teamniveau stelde ons altijd in staat om veerkrachtiger te zijn in het aangezicht van uitdagingen en gezamenlijk succes te behalen.


Tips

Hier zijn enkele praktische tips die ik zelf toepas en die anderen kunnen inspireren om weerbaarheid en eigenaarschap te versterken.


Zelfreflectie

Neem regelmatig de tijd om te reflecteren op je ervaringen, zowel successen als mislukkingen. Wat heb je geleerd? Hoe kun je groeien vanuit deze ervaringen?

Doelgericht denken

Stel duidelijke doelen voor jezelf en neem actieve stappen om ze te bereiken. Blijf gefocust en laat je niet ontmoedigen door tegenslagen.

Positieve mindset

Cultiveer een positieve mindset en zie uitdagingen als kansen voor groei. Geloof in je eigen vermogen om obstakels te overwinnen.

Omring jezelf met ondersteunende mensen

Zoek de steun op van vrienden, familie en mentors die je aanmoedigen en ondersteunen in je groei.


Door weerbaarheid en eigenaarschap te omarmen, kun je jouw potentieel ontketenen en streven naar high performance resultaten vanuit een plek van authentiek gedrag.


Als coach en trainer zet ik deze principes in om anderen te begeleiden naar hun eigen pad van succes. Mijn ervaringen uit het verleden dienen daarbij als kompas en waardevolle lessen en tools voor de toekomst.


Ik ben vastbesloten om anderen te helpen hetzelfde te bereiken.


"Wat men moet leren doen, leert men door het te doen." – Aristoteles.


55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page