top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

Helicopterview


"In het midden van de chaos, is er ook altijd een kans." - Sun Tzu

 

In onze snel evoluerende wereld lijkt alles te draaien om snelheid en directheid. Maar wat als ik je vertel dat de ware kracht soms ligt in het tegenovergestelde: Vertragen?


Door bewust te vertragen, kunnen we een 'helicopterview' creëren - een overzichtelijke, meta-positie van waaruit we diepgaande inzichten kunnen opdoen die anders verborgen blijven in de drukte van het moment.

 

Het belang van vertragen

In een samenleving die constant in beweging is, kan het idee om te vertragen tegen intuïtief lijken. Echter, talloze studies tonen aan dat vertragen juist enorm voordelig kan zijn voor ons welzijn en onze effectiviteit. Het stelt ons in staat om beter te begrijpen wat er om ons heen gebeurt, om bewuste keuzes te maken en om onze mentale veerkracht te vergroten.

 

Onderzoek gepubliceerd in Psychological Science toont aan dat vertragen ons cognitief functioneren verbetert. Door langzamer te gaan, kunnen we complexe situaties beter begrijpen en nieuwe verbanden leggen tussen informatie die anders misschien over het hoofd wordt gezien. 

 

Dit is de essentie van de helicopterview - het vermogen om boven de details uit te stijgen en het grotere geheel te zien.


Een ander onderzoek, uitgevoerd aan de Harvard Business School, benadrukt de voordelen van vertragen voor effectief leiderschap. Leiders die de tijd nemen om te reflecteren en te vertragen, zijn beter in staat om strategische beslissingen te nemen en om hun teams te inspireren tot grotere prestaties.


Het belang van de metapositie in leiderschap

Als leider in de hoog-risico sectoren heb ik persoonlijk ervaren hoe waardevol dit vertragen en het creëren van een helicopterview kan zijn. In situaties waarin stress en druk hoog zijn, is het verleidelijk om meegezogen te worden in de chaos. Maar juist op die momenten is het essentieel om een stap terug te doen, te vertragen en de situatie vanuit een breder perspectief te bekijken.

 

Door deze meta-positie in te nemen, kon ik cruciale beslissingen nemen die niet alleen de veiligheid waarborgden, maar ook de prestaties van het team verbeterden.


Praktijkvoorbeeld 

Bijvoorbeeld, tijdens een inzet waar we ons bevonden in een uiterst gespannen situatie in een observatiepost en we bijna ontdekt werden. De adrenaline gierde door onze aderen, en het was verleidelijk om in paniek te raken en snel te handelen. Maar in plaats daarvan koos ik ervoor om te vertragen en een helicopterview in te nemen.

 

Terwijl mijn teamleden zich voorbereidden op een snelle evacuatie en de-camouflage, nam ik een moment om te ademen en de situatie vanuit een breder perspectief te bekijken. Wat zouden de gevolgen zijn van een overhaaste reactie? Zou het ons blootstellen aan meer gevaar? Zou het de missie in gevaar brengen?

 

Door te vertragen en mezelf en mijn teamleden deze vragen te stellen, kon ik zien dat te haastig handelen ons kwetsbaar zou maken en de kans op ontdekking zou vergroten. In plaats daarvan koos ik ervoor om kalm te blijven en een zorgvuldig doordachte strategie te bedenken om onopgemerkt te vertrekken.

 

Ik gaf mijn teamleden specifieke instructies, verdeelde de taken en coördineerde onze bewegingen met precisie. Dankzij deze doordachte aanpak slaagden we erin om geruisloos te vertrekken, de boel goed te de-camoufleren en onze missie voort te zetten zonder ontdekt te worden.

 

Dit voorbeeld illustreert de kracht van vertragen en het innemen van een helicopterview, zelfs onder de meest extreme omstandigheden. Door bewust te vertragen en het grotere geheel te zien, kunnen we effectievere beslissingen nemen en onze doelen bereiken met meer precisie en succes.


Hoe werkt dat privé?

In ons gezinsleven met twee tieners hebben mijn vrouw en ik geleerd hoe belangrijk het is om regelmatig te vertragen en een helicopterview in te nemen. Mede door onze grote huisbrand, nu al weer 3 jaar geleden werden we hard met onze neus op de feiten gedrukt. We ontdekte weer dat door bewust tijd vrij te maken om samen te reflecteren op onze routines, uitdagingen en doelen, we altijd een sfeer van open communicatie en begrip kunnen creëren.


Dit stelt ons in staat om overzicht te behouden en eventuele problemen vroegtijdig te signaleren, waardoor we adequaat kunnen reageren en bijsturen. Hierdoor ervaren we meer plezier en verbondenheid in ons gezinsleven, terwijl we tegelijkertijd de veiligheid en balans bewaken.


Met deze benadering kunnen we de behoeften en belangen van zowel onze tieners als onszelf in evenwicht houden. We moedigen onze kinderen aan om hun eigen verantwoordelijkheden te dragen, terwijl we tegelijkertijd een ondersteunende en empathische omgeving bieden. Door samen te werken als een hecht team, voelen we ons allemaal gehoord en gerespecteerd, wat resulteert in een gezinsdynamiek die gedijt op wederzijds vertrouwen en liefdevolle verbondenheid.

 

Tips

Hoe stel je jezelf in staat om een helicopterview in te nemen, zelfs in tijden van stress en druk? Hier zijn enkele praktische tips:

 

Plan reflectietijd in

Reserveer regelmatig tijd in je agenda om te vertragen en te reflecteren. Dit kan een dagelijkse wandeling zijn, een wekelijks reflectiemoment, je ademhaling controleren of zelfs een kort meditatiemoment.

 

Stel de juiste vragen

Vraag jezelf af: "Wat is hier echt aan de hand?" en "Wat zijn de mogelijke langetermijngevolgen van mijn beslissingen?"

 

Betrek je omgeving

Moedig je omgeving (teamleden, gezin etc...) aan om ook een helicopterview in te nemen. Dit kan leiden tot waardevolle inzichten en betere besluitvorming.

 

Wees flexibel

Sta open voor het loslaten van oude denkpatronen en het omarmen van nieuwe perspectieven die zich aandienen wanneer je vertraagt.

 

Samenvattend

Vertragen en het innemen van de metapositie zijn krachtige hulpmiddelen voor effectief leiderschap. Door bewust te vertragen, kunnen we een dieper begrip ontwikkelen van complexe situaties en betere beslissingen nemen voor de lange termijn.

 

Dus gedurende de hectiek van het leven, onthoud: soms is langzamer gaan de snelste weg naar succes.

 

"Wat men moet leren doen, leert men door het te doen." – Aristoteles.

 

 

 


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page