top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

De kracht van waarderingOp weg naar een gezond en zinvol leven moeten we simpelweg het heden erkennen. "Als we niet kunnen waarderen waar we zijn, zullen we nooit waarderen waar we heen gaan."


Deze uitspraak krijgt pas echt betekenis als we graven in onze eigen ervaringen en groei. Na mijn vorige post deel ik nu mijn persoonlijke reis van het najagen van erkenning buiten mezelf naar het omarmen van mijn emoties als een cruciaal onderdeel van zelfbewustzijn, zelfontdekking en verbinding.

Het besef van het belang van het heden is de kern van een vervuld leven. Vaak worden we meegesleurd in de hectiek van het dagelijks leven en de constante zoektocht naar toekomstig succes of geluk. Door aandacht te schenken aan het nu, ontdekken we de rijkdom van het moment en begrijpen we de betekenis ervan. Het is in het heden dat we de kans hebben om te leren, te groeien en te genieten van de kleine, maar waardevolle aspecten van het leven.

Onze persoonlijke ervaringen en groei worden verrijkt wanneer we reflecteren op het heden en daaruit lessen trekken. Het begrip van het heden kleurt niet alleen het verleden maar bepaalt ook de koers voor de toekomst. Deze benadering stelt ons in staat om een gezond en zinvol leven op te bouwen, geworteld in het besef dat elk moment een waardevolle bouwsteen is voor de reis die voor ons ligt.


Jeugd In mijn jeugd ontwikkelde ik vroeg een strategie om anderen te helpen, een coping mechanisme uit een onveilige omgeving. Verlangend naar erkenning dreef het verlangen naar vriendschap en liefde me om anderen bij te staan. Het was pas vijf jaar geleden, na het overlijden van mijn schoonvader, dat ik me bewust werd van de noodzaak om mijn eigen emoties serieus te nemen.

Ik ontdekte dat het tonen van emoties niet werd aangemoedigd, waardoor ik ze onderdrukte. Mijn ouders, afkomstig uit een generatie die niet praatte over emoties, hielden vast aan stoïcijns doorzetten. Ondanks de uitdagingen bood deze opvoeding echter ook voordelen. Het stimuleerde mijn vermogen om uit te blinken in het helpen van anderen en me staande te houden onder zware, dynamische omstandigheden.

Toen ik mijn emoties serieus begon te nemen, ontdekte ik de kracht van echt contact maken met anderen. Het omarmen van mijn emoties bleek de sleutel tot zelfbegrip en diepere verbinding. Het waarderen van het heden bleek essentieel voor groei. Als we de emoties en ervaringen van het moment negeren, missen we de kans om onszelf volledig te begrijpen en verbinding te maken met anderen.

Lessen

Na het verlies van mijn schoonvader kwam een achtbaan van emoties. Gedachten en gevoelens brachten zowel duidelijkheid als verwarring. Omgaan met malende gedachten bleek cruciaal:

  1. Besef dat gedachten blijven: Malende gedachten zijn natuurlijk, en het besef dat ze er morgen weer zullen zijn, vermindert de druk.

  2. Onderzoek malende gedachten: Malen heeft zin als je ernaar kijkt en onderzoek doet. Reflecteer en exploreer de oorsprong van je gedachten.

  3. Deel verwarrende gedachten: Het delen van gedachten met anderen opent de deur naar begrip en steun.

  4. Laat zijn wat het is: Soms is het gewoon laten zijn van gedachten de sleutel tot innerlijke rust. Accepteer ze zonder oordeel.

  5. Vertraag en regenereer: In een wereld gericht op snelheid is vertragen essentieel. Neem de tijd om energie te herstellen voor nieuwe inzichten.

Mijn reis van erkenning zoeken buiten mezelf naar het omarmen van emoties heeft me geleerd dat zelfwaardering de basis is voor een rijk en gezond leven. Het waarderen van het heden en serieus nemen van emoties opent de weg naar zelfontdekking en diepe verbinding.


Het is een reis van acceptatie, zelfreflectie en groei, die uiteindelijk leidt tot een dieper begrip van mezelf en mijn emoties.

“Wat men leren doen, leert men door te doen. “ Aristoteles


Warme groet Twan


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page