top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

De reling in ons leven

Bijgewerkt op: 15 feb. 2020

Als mens hebben we allemaal een reling nodig. De reling van een schip staat als metafoor voor steun welke we vanuit onze jongste jeugd al gebruiken.

Zo bouwen we ook om onze tuin of balkon een reling. Dat voelt veilig en geeft ons steun.Drie I's

Als mens handelen we vanuit 3 I's, te weten:

  1. Intelligentie = Beleidsmatig kader

  2. Intuïtie = Procesmatig kader

  3. Instinct = Procedure matig kader

Intelligentie

Waar we ons vanuit beleid veilig voelen met een kader (Rules Of Engagement) opgelegd vanuit wet- en of regelgeving opereren we vanuit intelligentie. Dat is prima daar kunnen we ons vasthouden aan de reling die ons een " beperkte" ruimte gunt. We dienen echter wel continue te sparren en of te lobbyen met degene die de spanwijdte van deze reling bepalen. Zodoende blijft er draagvlak en passen we de reling aan welke veerkrachtig dient te zijn aan de continue veranderende complexe wereld om ons heen.

Instinct

We zijn als mens ons primaire instinct verloren. Vluchten, bevriezen of aanvallen. Door de technologie worden we lui gemaakt waardoor we onze primaire instincten niet meer hoeven in te zetten. Juist hier is het van belang om te trainen op fouten en er voor te zorgen dat er met procedures instincten worden aangeleerd om met 1 druk op de knop de neuzen dezelfde richting op te krijgen. (Standard Operating Procedures) Hier dient te reling fixed en smal te zijn. Weinig bewegingsruimte echter door te leren van onze fouten zullen we ook deze reling met regelmaat aan dienen te passen.

Intuïtie

Daar waar we vanuit intelligentie en instinct met vaste kaders werken willen we met ons onderbuikgevoel vanuit intuïtie voor misschien wel 85% van alle dagelijkse werkzaamheden ons zelf comfortabel bewegen. Daar dient de reling zo wijdt en flexibel mogelijk te zijn. De spanwijdte bepalen we zelf. We zoeken de randen op en ervaren en voelen proefondervindelijk wat ons dient.


Conclusie

We kunnen binnen de hoog risico sector met het inzichtelijk maken van deze relingen / kaders weer terug naar het vertrouwen in de mens. " Train as you fight" op je fouten. Gun de mens een veilig kader vanuit beleid en vanuit procedures, zorg er echter wel voor dat er voor het grootste gedeelte vanuit comfort en welzijn bewogen mag worden. Terug naar het vertrouwen in de mens en zijn vakmanschap. Hiervoor dienen we continue met elkaar in verbinding te staan, elkaar te steunen. Wees die reling voor elkaar, creëer die reling die er toe doet voor elkaar.


We hebben allemaal een reling nodig en we wensen allemaal een reling voor elkaar te zijn!118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page