top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

De rol van gedragscontrole in positieve gezondheid: Empowerment voor een gezonde levensstijl"Positieve gezondheid is naar mijn idee geen afwezigheid van ziekte, maar een dynamische staat van welzijn waarin lichamelijke, mentale en sociale aspecten in harmonie samenkomen om het volledige potentieel van het individu te bevorderen."


Als coach ben ik me bewust dat controle over ons eigen gedrag een essentieel element is bij het streven naar positieve gezondheid. Nog sterker, het is voor mij de sleutel tot een gezonder leven.

Het vermogen om ons gedrag te sturen en bewuste keuzes te maken, speelt een cruciale rol in het bevorderen van zowel mentale veerkracht als lichamelijke gezondheid. Graag wil ik aangeven hoe vanuit mijn coaching gedragscontrole bijdraagt aan positieve gezondheid en hoe coaching kan helpen bij het versterken van dit vermogen.


Soms hebben we als mens een helpende hand nodig. Hoewel we als individuen krachtig en capabel zijn, kunnen er momenten zijn waarop we vastlopen en het moeilijk vinden om alleen verder te gaan. Dit is waar een coach van onschatbare waarde kan zijn.


Kracht van de coach:

Een coach biedt begeleiding, ondersteuning en een frisse blik op uitdagingen. Een coach fungeert als een facilitator, iemand die je helpt jouw eigen antwoorden te vinden en jouw doelen te bereiken. Het mooie van coaching is dat het mijn inziens en vanuit mijn werkwijze dan ook geen langdurige afhankelijkheid creëert. Integendeel, het doel van coaching is om de hulpvrager te versterken en in staat te stellen eigen controle over gedrag terug te nemen.


In mijn coaching ben ik er om te luisteren, vragen te stellen, inzichten te bieden en te inspireren. Ik help om helderheid te krijgen, belemmerende overtuigingen te identificeren en nieuwe perspectieven te verkennen. Ik fungeer als een katalysator voor verandering, waarbij de focus ligt op het vergroten van zelfbewustzijn, het stellen van doelen en het ontwikkelen van actieplannen.


Het doel van mij is om mijn coachee in staat te stellen om op eigen kracht een potentieel te ontdekken en te benutten. Tevens voorzie ik ze van de tools die ze al zelf bezitten maar waar ze zich nog niet van bewust zijn. Ik geef ze het vertrouwen om een eigen pad naar succes te mogen bewandelen. Vanuit mijn werkwijze richt ik mij dan ook op het opbouwen van zelfredzaamheid en het stimuleren van autonomie, zodat de coachee uiteindelijk in staat is om zelfstandig verder te gaan.


Eigen verantwoordelijkheid:

Gedragscontrole verwijst naar het eigen vermogen om bewuste keuzes te maken die in lijn zijn met jouw gezondheidsdoelen. Trouw zijn aan jezelf!

Het gaat dus om het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag en het actief beïnvloeden van de acties die je zelf kan ondernemen. Het begrijpen van de motivaties achter je gedrag, het identificeren van obstakels en het ontwikkelen van strategieën om deze obstakels te overwinnen, zijn belangrijke aspecten van gedragscontrole waardoor je bewustzijn krijgt van jouw patronen en jouw al bestaande strategieën.


Wanneer je controle hebt over je gedrag, dan ben je beter in staat om positieve veranderingen in je levensstijl door te voeren.

Bijvoorbeeld, als je streeft naar een gezonder dieet, stelt gedragscontrole je in staat om bewust te kiezen voor voedzame voedingsmiddelen en je te onthouden van ongezonde snacks. Zelfs als kosten een rol spelen, is dit mogelijk.


Op dezelfde manier stelt gedragscontrole je in staat om regelmatige lichaamsbeweging in te plannen en je eraan te houden, zelfs als je geconfronteerd worden met afleidingen of excuses. Het draait om het creëren van een vast patroon van waaruit je de beweging maakt. Stap voor stap en als het aan mij ligt zo vroeg mogelijk in de ochtend. Zonder uitzondering leidt dit eerst vanuit weerstand naar positiviteit en daarna een goed gevoel.


Een ander belangrijk aspect van gedragscontrole is het ontwikkelen van zelfbewustzijn. Door bewust te zijn van je gedachten, emoties en triggers, kan je proactief reageren in plaats van automatisch handelen. Als coach help ik dit bewustzijn te vergroten door middel van reflectie, het stellen van doelen en het identificeren van heersende belemmerende overtuigingen.


Door het creëren van een ondersteunende omgeving en het aanmoedigen van zelfreflectie, help ik hiermee de coachee om zijn of haar eigen gedrag beter te begrijpen en positieve veranderingen aan te brengen zodat er vanuit daar in de juiste mindset gekomen kan worden.


Ik moedig mijn coachee aan om realistische doelen te stellen en actieplannen te maken die haalbaar en duurzaam zijn. Het bieden van initiële ondersteuning en aanmoediging helpt mijn coachee vervolgens om gemotiveerd te blijven en obstakels te overwinnen. Daarnaast reik ik ook technieken aan zoals zelfreflectie, visualisatie en positieve bekrachtiging om het vertrouwen en de veerkracht blijvend te vergroten.


Perfect of niet?

Het is belangrijk op te merken dat gedragscontrole geen betrekking heeft op absolute perfectie. Het gaat erom te streven naar voortdurende verbetering en leren van eventuele tegenslagen. Positieve gezondheid gaat niet over restrictieve regels of straffen, maar over het cultiveren van een gezonde relatie met onszelf en ons gedrag. Weerstand te omarmen, te doorbreken en succes te beleven.


Ik voel diepe dankbaarheid dat ik de kans heb om mensen te begeleiden bij het nemen van eigenaarschap over hun gedrag. Het is een voorrecht om getuige te zijn van de transformatie die plaatsvindt wanneer individuen de kracht in zichzelf ontdekken en de controle nemen over hun eigen leven.


Het vervult me dan ook met vreugde om mensen te zien groeien, obstakels te laten overwinnen en hun ware potentieel te realiseren. Ik ben dankbaar dat ik een rol mag spelen in hun reis naar zelfontdekking, empowerment en positieve verandering. Iets wat ze zelf doen en zelf kunnen bewerkstelligen.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page