top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

Groei"Een boom die hoog wil reiken naar de hemel, moet stevig geworteld zijn in de aarde. Zo ook is ware persoonlijke groei geworteld in de grond van zelfreflectie en innerlijke balans." - Helen Keller

 

In onze wereld staan vooruitgang en perfectie centraal waardoor de zoektocht naar meer nooit lijkt te eindigen. Als voormalig leider in de hoog-risicosector, waar continue zoekende blijven de norm is, stel ik de vraag: wanneer stopt deze zoektocht voor jou?

 

Jarenlang stond ik aan het roer, waarbij het veeleisende karakter van werken in de hoog-risicosector vroeg om voortdurend zoeken naar de optimale oplossingen. Maar ergens onder die intense drang naar beter, hoger en meer, moeten we ons afvragen wanneer genoeg echt genoeg is?

 

Je persoonlijke ontwikkeling hoeft niet te stoppen, maar hoe kun je doorgaan met groeien zonder jezelf continu opgejaagd te voelen?

 

"Groei in balans" benadrukt het belang van evenwichtige en gezonde ontwikkeling. Het suggereert dat groei niet alleen in termen van kwantiteit moet worden nagestreefd, maar ook in kwalitatieve zin.

 

Hiermee wordt bedoeld dat persoonlijke, professionele of organisatorische groei gepaard moet gaan met evenwicht en welzijn, zodat het duurzaam en bevredigend is op de lange termijn.

 

Dit kan worden toegepast op diverse aspecten van het leven, waaronder persoonlijke ontwikkeling, carrière, relaties en zelfs de groei van een bedrijf. Ik wens graag te benadrukken dat een gezonde balans tussen verschillende aspecten van groei essentieel is voor een vervullend en duurzaam leven.

 

Oftewel WELZIJN

 

Hier zijn 10 praktische tips om jezelf te sturen, gebaseerd op eigenaarschap over je gedrag:


Bepaal je waarden

Definieer wat voor jou echt belangrijk is en laat dat je kompas zijn. Als je handelt in lijn met je waarden, vind je vervulling zonder het gevoel van eindeloze zoektocht.

 

Vier successen Sta stil bij wat je hebt bereikt en vier successen, hoe klein ze ook lijken. Dit creëert een gevoel van voldoening en vermindert de drang naar steeds meer.

 

Leer van mislukkingen

Zie mislukkingen als leermomenten in plaats van reden tot meer zoeken. Dit vermindert de druk en stimuleert een gezonde groei.

 

Creëer doelen met balans Stel realistische doelen die zowel uitdagend als haalbaar zijn. Zo voorkom je het gevoel van constante tekortkoming.

 

Bewust pauzeren Plan momenten van rust en reflectie in. Dit helpt je om afstand te nemen van de zoektocht en te genieten van het huidige moment.

 

Omarm imperfectie Accepteer dat perfectie een illusie is. Het streven naar perfectie kan de zoektocht voeden, maar het omarmen van imperfectie brengt innerlijke rust.


Leer 'nee' zeggen Wees selectief in wat je nastreeft. Het vermogen om 'nee' te zeggen is een krachtige manier om de zoektocht te temperen.


Cultiveer dankbaarheid

Richt je aandacht op wat je hebt en wees dankbaar. Dankbaarheid vermindert het verlangen naar meer.

 

Prioriteer zelfzorg

Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. Een gezonde basis geeft je de veerkracht om te groeien zonder overspoeld te raken.


Bepaal jouw 'genoeg'

Definieer wat voor jou voldoende is. Het bewust vaststellen van een punt waarop je tevreden bent, helpt de eindeloze zoektocht te doorbreken.

 

In jouw persoonlijke reis van continue ontwikkeling, onthoud: "De reis van duizend mijl begint met één stap." Neem die stap, omarm groei, maar vergeet niet te genieten van de prachtige momenten onderweg.

 

‘Wat men moet leren doen, leert men door het te doen.’ – Aristoteles

 

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page