top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

LEVEN in stapjes

"Het leven van een mens is wat je gedachten ervan maken"

Een bekende spreuk die ik gelukkig ook steeds vaker in mijn omgeving hoor. Eigenaarschap nemen over je gedachten, je eigen gedrag. Je eigen leven creëren. Doen en starten met kleine stapjes bewegen, maakt het een stuk eenvoudiger dit te doen.


Je hebt behoefte om het over een andere boeg te gooien. Maar wanneer kun je hier het beste beginnen?

Albert Einstein schreef al eens: "Meer dan het verleden interesseert mij de toekomst, want daarin ben ik van plan te leven."

Dat vul ik graag aan met NU leven met zicht op de toekomst.


Het nieuwe jaar

"Zo dadelijk begint het nieuwe jaar, dan ga ik eindelijk dingen eens anders aanpakken." Iets wat we ons in gedachten vaak voorhouden. Gaan we dat dan ook echt in gedrag omzetten?

Het zijn van die terugkerende momenten ieder jaar. Na de feestdagen krijgen we jeuk en de kriebels om ons leven te veranderen.


Na de feestdagen hebben we na alle luxe, overdaad en drukte, zin in een vast ritme, rust, soberheid en een nieuw begin. Wat we vaak keer op keer ervaren is dat we dan binnen een paar weken (of zelfs dagen) toch weer terugvallen in ons oude gedrag.


Een drankje teveel op tijdens die borrel in het nieuwe jaar gooit je gezondheidsdoelen in de war. Een snackje van de borrelplank teveel maakt dat je je schuldig voelt. En dan vervolgens in de ochtend alle verstoring van dien in je beweging en sport ambities. Er is altijd wel iets wat we van buitenaf ervaren en door ons sociale leven heenloopt. Veel gedoe thuis of op je werk gevolgd door een ongemak of een griep. Het leven is maar een klein percentage wat je overkomt en een groot percentage hoe je daarmee omgaat of op reageert. En ja hoor, alles is weer bij het oude.


Is dat erg? Nee, zeker niet als je het gewoon even zo mag laten zijn maar je vervolgens wel degelijk bewust bent van deze bewegingen en gedragingen.

Is er misschien een manier om dat dan toch om te buigen of controle te krijgen over je gedrag? Uitstellen is dat in ieder geval niet!


Stap voor stap, doorzetten vanuit veerkracht, mentale kracht die lichamelijke kracht aanstuurt. Vroeg in de ochtend, je warme bed uit, de deur uit, die koude wind en regen in. Je eerste stappen die je dag zullen maken. Gemakkelijk, nee, niet altijd of wellicht went het nooit, echter die warme beloning van een douche, bij voorkeur ook ijskoud en daarna een kop thee of koffie, maakt het meer dan goed. Je hebt je eerste stapjes al gezet.


Uitstellen

De strekking van de oorzaak van dingen uitstellen is simpel en herkenbaar: "Vanaf het nieuwe jaar begint mijn nieuwe leven. " Het klinkt al in de uitgesproken of bedachte woorden. En waarom dan niet NU? Nou, vrij simpel omdat we vanuit patronen het liefste nog even gedragingen vertonen welke direct in strijd zijn met de doelen voor het nieuwe jaar. Straks, over een paar dagen, dan doe ik het ECHT.


Een challenge om af te vallen, geheel onthouding, meer bewegen, soms aangestuurd vanuit social media om veel medestanders te vinden, of vanuit eigen initiatief. Allen heel goed natuurlijk. Vaak wel met te grote stappen waardoor dit uiteindelijk niet duurzaam is en ook niet vol te houden voor velen. Verandering dient in je geest en lichaam te beklijven waardoor het onderdeel van jezelf wordt.


Dat voornemen tegen het einde van het jaar is iets heel gewoons, maar ik ben er zelf nooit zo’n voorstander van geweest. Want waarom zou je jezelf belemmeren in je gedrag met het opbouwen van gedragingen die de uitdagingen in het nieuwe jaar extra moeilijk maken? Je een gevoel van falen opleveren. Waarom zou je, als het je doel is om gezonder te leven of meer te bewegen, NU dan een tijdje precies hetgeen te doen wat daar juist ver vanaf staat? Wie of wat help je daarmee?


Stel dat je iemand dit hoort zeggen: ”In januari ga ik meer bewegen want dan voel ik mij fitter. Maar deze maand ga ik eerst nog lekker luieren, niets doen, op de bank zitten en vooral films kijken en lekker snacken." Je zou dan toch ook denken dat die persoon incongruent gedrag vertoont en zichzelf onwijs en onnodig saboteert.


NU is het beste moment om je leven te veranderen

Dit moment en niet het moment over een week, een maand of een half jaar. Als je iets wilt dan is NU het moment om je leven aan te passen en eigenaarschap te nemen over je eigen gedrag.


Wat mij helpt?

  • Luister naar je gevoel, je gedachten en je lichaam.

  • Wil je meer innerlijke rust ervaren? Ga dan lekker wandelen en mediteer dan NU, én doe dat ook in het nieuwe jaar.

  • Wil je je balans privé-werk herstellen? Wacht dan niet en onderzoek NU de redenen waarom je constant teveel hooi op je vork neemt en je altijd een te volle agenda hebt. Stuur hier en daar wat bij en maak NU kleine aanpassingen in je planning.

  • Wil graag je fitter worden? Ga dan vandaag meer bewegen én in het nieuwe jaar. Dan ben je alvast een beetje fit en zit je de eerste weken van het nieuwe jaar niet op de bank met blessures en veel spierpijn. Begin NU met kleine stapjes, het hoeft niet hoog, ver of snel.

  • Wil je graag gezonder zijn? Begin dan NU met gezond eten en drinken. Je lichaam heeft de juiste brandstof nodig, daar ben je je veel meer van bewust als je goed luistert naar je gevoel en je lichaam. Je hoort vanzelf wat goed is voor je. Deze feestdagen zijn een uitgelezen kans om de schade te beperken. En misgun jezelf niet gelijk alles want daar was ik in het verleden ook erg goed in, "kaal of kammen" "alles of niets". Hardcore jezelf dingen ontzeggen is écht niet nodig. Ga ook lekker genieten maar doe ook dit wederom in kleine stapjes zodat je meer bewust bent van hetgeen je doet.

  • Wil je voor jezelf beginnen, iets heel anders doen? Zet dan ook vandaag een kleine stap richting dat doel. Saboteer jezelf niet door te wachten tot het uitgelezen moment in de toekomst daar is, NU is je uitgelezen moment.

  • Wil je afvallen? Gun jezelf dan een gigantische start door je een klein beetje in te houden tijdens de feestdagen. Ieder snackje, kaasje of vettig hapje dat je vandaag niet in je mond steekt helpt je. Iedere oliebol met poedersuiker die je laat liggen is een kleine overwinning.

  • Wens je graag een nieuw vak te leren of meer aan zelfontwikkeling te doen? Start dan nu met lezen van meer informatie. Doe eerst die kennis op en vraag in je omgeving of er ervaringen zijn. Geef je daarna pas op voor een workshop, training of opleiding. Het mag gewoon in kleine stapjes.

Mijn tip: Stap in die meta positie en bekijk jezelf vanuit een ander perspectief, vertraag, observeer, voel in dat moment en stel dan een doel die je met kleine stapjes aangaat. Zie het als een route op een berg die je vooraf bestudeert, visualiseer, affirmeer en haal adem. Zet dan die eerste kleine stap.


Vergeet vooral niet je kleine stapjes thuis te delen en te bespreken! Maak je geliefden bekend met je nieuwe ritme. Ieder startmoment kan namelijk inspirerend werken, werkt dus ook goed voor je omgeving en je omgeving kan je dan vervolgens ook weer stimuleren. Soms is een hulplijn gewoon nodig om in beweging te komen.


Als je wilt veranderen, verander dan NU.

Gun jezelf liever een eenvoudige start die past bij jou. Dit is altijd maatwerk, iets wat bij jouw gevoel, gedachten en overtuigingen past. Gun jezelf een uitdaging die je kunt behalen. Kom stapje voor stapje op gang, begin met het veranderen van je gedrag. Je zult jezelf dankbaar zijn als dan de initiële, eerst bedachte startdatum aanbreekt. Je bent dan namelijk al in beweging en behaalt al resultaten.


NU, januari, het einde van het kwartaal? De eerste dinsdag van de maand of een willekeurige vrijdag? Het zijn allemaal gewoon momenten in tijd en die tijd die loopt gewoon heerlijk door. Wacht dus niet maar begin gewoon.


"Wat men moet leren doen, leert men door het te doen"

Aristoteles


Welke kleine stap ga jij NU maken om iets dichter bij jouw doel uit te komen? Ik zou het leuk vinden als je deze met me deelt via de onderstaande knop? Samen werken aan doelen is leuk en werkt erg goed en inspirerend.


Ik wens iedereen prachtige stapjes toe en geniet zeker ook van de komende jaarwisseling. Leef NU, geniet NU, deel NU, beweeg NU, stapje voor stapje…..


GewoonTwan119 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page