top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

Loslaten of vasthouden?

Bijgewerkt op: 24 mrt. 2021

Loslaten, betekent maar eventjes je houvast verliezen. Niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen. We zijn gewend om dingen te doen die ons leven leuker maken. Vooral veel toevoegen lijkt dan de oplossing of de sleutel tot succes. Toch werkt loslaten vaak beter.

Is loslaten jouw leerdoel om jouw pad te bewandelen? En merk je dat je dat nog wel eens moeilijk vindt? Dat is niet vreemd of gek. Loslaten doet iedereen of je het nou moeilijk vindt of niet? Loslaten hoort onlosmakelijk bij het leven.


Denk aan een zaadje in de boom die loslaat en vervolgens op de grond valt. Hierdoor ontstaat nieuw leven. Of denk aan de bladeren in de bomen die in de winter de boom loslaten. Dan is loslaten gericht op overleven, een strategie. De bomen beschermen zich daarmee tegen uitdroging en tegelijkertijd zorgen de gevallen bladeren ook weer voor nieuw leven.


Loslaten of vasthouden?

Een kind laat je al los als hij of zij naar school gaat. Op een dag gaat je kind zelfstandig wonen. En weer laat je je kind verder los. Loslaten van je geliefden omdat ze hele wisselende stemmingen hebben. Door hormonen, door traumatische ervaringen, door stress, door een midlife? Je wil dan graag helpen en dat lukt je niet. Gebrek aan communicatie waardoor je je zorgen gaat maken of waardoor je de gedachten van je geliefde gaat invullen. Ga je dan toch vasthouden of loslaten? Treed je terug en respecteer je het gedrag van de ander?


Kijk naar jezelf in de spiegel. Je komt in een nieuwe levensfase, daarbij moet je vaak weer dingen loslaten. Altijd fit geweest, altijd in staat geweest grote prestaties neer te zetten. Die biologische klok tikt door. Je kan bepaalde mogelijkheden verliezen en je zal ook hier leren loslaten. Dat geldt ook voor wie ziek wordt of beperkingen krijgt. Loslaten kan dus ook gekoppeld zijn aan een verlieservaring.


Blijf je hangen in je hoofd en blijf je malen en of zeuren? Door los te laten en richting je hart te gaan, verbeter je je leven.

  • De situatie niet kunnen veranderen, dan laat je dat los.

  • Als je niet bereid bent een eerste stap te zetten, dan accepteer je de situatie evenwel toch.

  • Iets kunnen doen om de situatie te veranderen, dan doe je dat.

  • Loslaten betekent ook dat je stopt met het zoeken naar excuses om niet te hoeven doen wat moet doen. Het betekent dat je eerlijk bent tegen jezelf.

Hoe communiceer je tegen jezelf?

Zeg jij, ‘Ik kan nu niet echt niet gaan wandelen want het is koud.’ Of zeg jij,’ Ik kan gewoon door in de kou gaan wandelen maar dat wil ik niet.’


Of zeg jij, ‘Ja maar dat kan ik niet!’ of zeg jij, ‘Ik kan het wel, ik ben echter te bang om buiten mijn comfort-zone te gaan.’


Ben jij ook zo geprikkeld?

Er komt veel op ons af. Je wordt continu geprikkeld. Daar zijn we ook dol op.

Ik hou ook van nieuwe uitdagingen en uitgedaagd worden. Je hersenen hoeven echter niet altijd geprikkeld te zijn. Sterker nog, je leven wordt beter als je hersenen juist minder worden geprikkeld. Hierdoor verbeter je de concentratie waardoor je oprecht meer geniet, meer focus hebt en geconcentreerder wordt. Je ervaart meer kalmte en je wordt minder angstig en gestrest.


Probeer maar eens een aantal prikkels los te laten. Zoals afleidende apps van je smartphone. Minder of bewuster TV kijken. Hierdoor dwing je jezelf om gericht te kijken naar programma’s die je boeiend vindt, terwijl je minder wordt blootgesteld aan nieuws en andere zaken waar je geen energie uit haalt. Mediteer regelmatig een paar minuten, en wen ook aan even helemaal niets te doen. Er komt meer ruimte voor creativiteit, meer ruimte voor originele gedachtes, voor jouw unieke persoonlijkheid en jouw echte identiteit.


Hoe zit het met voeding?

In de regel kun je stellen dat, hoe comfortabeler het voedsel is, des te meer vet, zout, suiker, conserveringsmiddelen en overige additieven het bevat. Je kan het ook gemaksvoedsel noemen. Het is een andere manier om je hersenen te prikkelen en tegelijkertijd doet het je lijf absoluut geen goed. Loslaten van dit voedsel uit je leven en ruimte maken voor meer onbewerkte plantaardige voeding. Geeft je ook nog eens rust in je onderbuik…….


Dat betekent zeer waarschijnlijk dat je meer gaat koken. En dat hoeft echt niet moeilijk te zijn.

Zoek een aantal heerlijke recepten die je gewoon kunt rouleren door de hele week heen. Houd je maaltijden simpel. Soep of pasta’s doen ook wonderen. Groente en fruit uit de vriezer is echt heel goed te doen en het blijft ook nog eens lang goed met behoud van vitamines.


Haastige spoed is….

We zijn met z’n allen gek op actie. Als er iets niet juist is, of als we iets missen, dan komen we direct in beweging. Het vereist meestal beweging om resultaten te behalen maar dat kan ook stapje voor stapje, dat hoeft niet in een sprint. Het oversteken van een drukke straat in Hanoi duidt dit mooi aan. Hoe steek je die over zonder aangereden te worden? Je gaat stapje voor stapje vooruit, je staat niet stil en je draait ook niet om. Dan gaat de haastige wereld voor en langs je heen zonder dat je daarbij aangereden wordt.


Een andere manier om uitdagingen op te lossen is door geen actie te nemen. Door niets te doen, geduldig te blijven en alleen maar te observeren. Er zal niet veel gebeuren maar het zet wel zaken in perspectief waardoor je weer de juiste richting weet te vinden. Het brengt je in een balans. De meeste weerstand tegen uitdagingen bestaan enkel en alleen uit je eigen gedrag. Je bent ongeduldig, voelt je onrustig, je bent ontevreden of dwangmatig.


Door te vertragen of zelfs stil te gaan staan kun je werken aan je interne conflicten, waardoor veel belemmeringen buiten jezelf plotseling verdwenen zijn en voor jou niet eens meer bestaan. De context verandert niet maar jij verandert zelf. Waar je vroeger een drempel zag, die kost wat kost opgelost of overkomen moest worden, kom je tot het inzicht dat dit een neutraal gevoel geeft waar je prima mee kan leven.


Loslaten en vervolgens ook op tijd weer stoppen met loslaten. Blijf je bezig met loslaten, dan houdt hetgeen je al snel in de greep. Lukt het loslaten dan toch niet? Ga er dan juist naar toe en sluit het in. Geef jezelf wat je nodig hebt. Laat dus vaker die zaken waar je geen positieve energie uit haalt los en die zaken waar je energie van krijgt, hou die juist vast. Hierdoor kun je je leven ontzettend veel leuker maken.


‘De energie van de geest is de essentie van het leven.’ (Aristoteles)


269 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page