top of page
Zoeken
 • Foto van schrijvergewoonTwan

Meester zijn van je gedrag: Onweerstaanbare tips om positieve kracht te ontketenen


Positiviteit is niet slechts een sentiment; het is een kracht die in staat is om donkere dagen te verlichten, obstakels te overwinnen en deuren te openen naar onverwachte mogelijkheden. In de schijnbaar eenvoudige daad van positief denken schuilt een ongekende kracht om zowel jezelf als de wereld om je heen te transformeren.


Dit is een uitnodiging om direct aan de slag te gaan. Implementeer de onderstaande principes en observeer hoe jouw persoonlijke leiderschap een positieve impact heeft op de sfeer, motivatie en prestaties van zowel jezelf als je team. Het is tijd om een leider te worden en een verrijkt en positief leven te leiden.


In een wereld vol prikkels en uitdagingen is het vaak een kunst om de regie over je eigen gemoedstoestand te behouden, laat staan die van de mensen in je omgeving. Wat als ik je vertel dat je zelf de sleutel bezit om vanuit elke situatie een golf van positiviteit te ontketenen? Deze blog werpt een korte blik op hoe jij, als bekwame leider, jouw kracht kan inzetten om jezelf en je team te inspireren.


Neem even de tijd om de onderstaande tekst in je op te nemen. Een stap naar een effectieve en positieve controle op jouw gedrag.


1. Bewustzijn | Word meester van het moment

Laat je niet overweldigen door de hectiek van het dagelijks leven. Neem bewust een moment om in het nu te zijn. Vertraag en adem diep in en observeer je gedachten zonder te oordelen. Alle gedachten mogen zijn. Doorbreek negatieve patronen door simpelweg bewust te zijn; dit is de eerste stap naar veerkracht.


2. Dankbaarheidspraktijk | Bouw je positieve energiereservoir op

Dagelijks stilstaan bij waar je dankbaar voor bent, is als investeren in een bank van positieve energie. Noteer eenvoudig drie dingen die je waardeert. Het veranderen van je kijk op het leven begint met kleine, dagelijkse reflecties. Spreek ze ook uit naar jezelf voor de spiegel vroeg in de ochtend en daarna naar de mensen in je omgeving.


3. De kracht van woorden | Transformeer je taalgebruik

Woorden hebben kracht. Let op de taal die je gebruikt, zowel tegen jezelf als anderen. Vervang negatieve uitdrukkingen door positieve affirmaties. Zo creëer je een omgeving waarin woorden als bouwstenen dienen voor positieve groei. Ik kan het, i.p.v. ik kan het niet of het is nog niet zo gemakkelijk i.p.v. het is moeilijk.


4. Positieve vibes voeden | Zorg voor jezelf

Zelfzorg is geen luxe maar een noodzaak. Ontdek wat je energie geeft en integreer dit in je dagelijkse routine. Het voeden van positieve vibes begint bij het erkennen en vervullen van je eigen behoeften. Voeding, beweging, buitenlucht & rust, hanteer je eigen routine op je eigen tempo en motiveer anderen dit ook te doen.


5. Doelgerichte actie | Stel heldere doelen en ga ervoor

Positiviteit gedijt in een omgeving van doelgerichtheid. Formuleer concrete doelen en ontwikkel stapsgewijs actieplannen. Zo wordt elke dag een stap dichter bij het verwezenlijken van je dromen. Stap voor stap, snelheid is hierbij geen sleutel maar wel het inzicht, het waarom, naar dit resultaat.


6. Wendbaarheid omarmen | Zie uitdagingen als groeikansen

Het leven is vol veranderingen. Leer soepel om te gaan met onverwachte wendingen. Zie uitdagingen niet als obstakels, maar als kansen om te groeien. Wendbaarheid is de sleutel tot een positieve gedragsverandering in een dynamische, vaak complexe, wereld.


7. Positieve connecties | Omring je met positieve invloeden

Kies bewust voor relaties die je energie geven. Creëer een omgeving waarin positiviteit wordt aangewakkerd. Samenwerken met gelijkgestemde mensen versterkt niet alleen jou, maar stimuleert de hele groep. Volg je onderbuikgevoel in je afstemming.


8. Fouten als leermeesters | Leer, groei, ga verder

Omarm fouten als waardevolle leermomenten. Zie ze niet als falen, maar als stappen op het pad van persoonlijke groei. Een positieve cultuur binnen teams begint bij het gezamenlijk omarmen van leermogelijkheden.


9. De kracht van een glimlach | Transformeer je humeur

Een simpele glimlach kan een kettingreactie van positiviteit teweegbrengen. Begin met glimlachen naar jezelf in de spiegel. Merk op hoe dit kleine gebaar je humeur en dat van anderen positief kan transformeren. Ook een gezonde portie van zelfspot, kan zeker geen kwaad.


10. Waardering als katalysator | Erken het goede in jezelf en anderen

Bouw een positieve werkplek door waardering te tonen. Erken niet alleen je eigen prestaties maar ook die van je collega's. Een positieve sfeer groeit wanneer successen worden gevierd en erkend.


Transformeer je team en jezelf

Als leider ben jij de aandrijver van verandering. Ontdek hoe transparantie, bekrachtiging en positieve feedback de bouwstenen zijn van een inspirerende leiderschapsstijl. Als leider heb je de sleutel in handen om niet alleen je eigen leven te veranderen, maar ook die van je team. Begin met het integreren van transparantie, bekrachtiging en positieve feedback in je leiderschapsstijl. Hier zijn praktische stappen om meteen aan de slag te gaan:


Transparantie in actie:

 • Deel jouw visie en doelen met je team. Laat zien dat je openstaat voor feedback en motiveer.

 • Plan regelmatige updates en bijeenkomsten waarin je belangrijke informatie deelt.

Bekrachtigen in de praktijk:

 • Identificeer de sterke punten van je teamleden en moedig hen aan deze te benutten.

 • Geef teamleden verantwoordelijkheid over projecten en besluitvorming.

Positieve feedback toepassen:

 • Erken en beloon prestaties in real-time. Positieve feedback motiveert en versterkt

 • Gebruik specifieke voorbeelden om waardering te tonen. Laat zien dat je de inzet

Coachend leiderschap:

 • Neem de rol aan van een coach in plaats van alleen een leidinggevende, wees een leider. Luister actief naar de behoeften en doelen van je teamleden.

 • Bied ondersteuning bij persoonlijke ontwikkeling. Identificeer groeikansen en werk

Smeden van een gemeenschappelijke visie:

 • Betrek je team bij het creëren van een gezamenlijke visie. Wat zijn de gedeelde

 • Zorg ervoor dat iedereen begrijpt hoe hun bijdrage past in het grotere geheel. Creëer een gevoel van betrokkenheid en zet het gemeenschappeliujk doel helder in.

Innovatief denken en handelen:

 • Stimuleer een cultuur van creativiteit en innovatie. Moedig teamleden aan om nieuwe ideeën te delen en te experimenteren.

 • Sta open voor verandering en wees bereid om traditionele benaderingen los te laten.

Verrijk je eigen leven en dat van je team:

 • Zet jezelf in de schoenen van je teamleden. Begrijp hun behoeften en uitdagingen.

 • Werk samen aan een gezonde balans tussen werk en privé. Toon oprechte interesse in het welzijn van je team. Verbind vaker om emotioneel niveau.


Veel plezier. Het is tijd om de meester van jouw gedrag te worden en een golf van positieve energie te ontketenen die de wereld om je heen zal veranderen.


“Wat men moet leren doen, leert men door het te doen” Aristoteles
32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page