top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

Ontvangen

Het leven is geven en nemen. Daar zijn we ons allemaal bewust van. Veel van ons hebben meegekregen dat wanneer je veel geeft, je ook veel zult ontvangen. Denk maar aan het spreekwoord: ‘wie goed doet, goed ontmoet.’ Wat is er dan toch zo fijn aan het ontvangen?Beweging

In het geven reik je uit naar de ander. Je beweegt naar de ander. De beweging van geven is daardoor van je af gericht. Op het moment dat de ander positief reageert op dit gebaar, dan geeft jou dit een goed gevoel.

In het geven wordt daarmee de indruk gewekt dat je oog hebt voor de ander. Niets is minder waar, je kunt in het geven de ander eenvoudig en snel op afstand houden en daarmee je hart sluiten. Opereren vanuit intelligentie, je hoofd en niet vanuit intuïtie, je hart en of buik.

Heel anders is de beweging bij het ontvangen. De beweging bij ontvangen is naar binnen gericht, naar je hart en of buik. Het betekent een moment van verbinding maken met je eigen binnenwereld. Deze beweging kan angst, verdriet of onbekendheid oproepen. En wat dacht je van de controle die je dan zomaar moet loslaten? Want wat gebeurt er op het moment dat je ontvangt? Welke emoties, gevoelens komen er dan vrij? Ontvangen kan je dus ook kwetsbaar maken.

Wat zegt ontvangen over jou?

Bij het ontvangen van liefde, komt het aan op de vraag: ‘ben ik het wel waard om die liefde te ontvangen?’ Of je zoekt de bevestiging: ‘maakt het mij wel echt gelukkig?’ Daarmee blijft het nog niet zo gemakkelijk om oprecht te ontvangen! De twijfel die je uitspreekt zegt meer over het wantrouwen in jezelf dan dat deze gericht is op de ander.

Wanneer je voor jezelf kan erkennen dat je de moeite waard bent en ertoe doet, dan ben je in staat om werkelijk te ontvangen. Je creëert dan letterlijk ruimte in jezelf. Ook oude pijn, herinneringen, conditioneringen, taboes en overtuigingen ga je loslaten. Je leeft in het NU en in de toekomst vanuit bewustzijn, vanuit gevoel en intuïtie.

Beperkte overtuigingen

We doen al gek genoeg zeggen we vaak, doe maar gewoon. Als je aangeeft dat je complimenten ontvangen leuk vindt, dan wordt je al snel gezien als een egoïstisch persoon of als een opschepper. Dienen we er dan maar voor te kiezen onszelf weg te cijferen, in plaats van de ruimte te nemen om te ontvangen? Nee, er vooral voor de ander zijn, dat is toch goed? Het is tevens sociaal wenselijk, toch?

De beperkte overtuiging waar we veel last van hebben is; voor wat hoort wat. Bij het ontvangen van een compliment of liefde gaan we vaak direct in beweging, want we staan bij iemand in het krijt. We richten ons dan maar weer op de ander.

Hard werken

Zolang we hard werken in ons leven beschouwen als iets dat moet, dan ligt de neiging om jezelf weg te cijferen op de loer. Teruguitgang waar we dat als een verlies beschouwen. Zou je jezelf niet 180% kunnen omdraaien en weer vooruit kunnen gaan? Het moeten knokken en het leven lijdzaam ondergaan is niet bevorderlijk voor het ontwikkelen van het gevoel dat je de moeite waard bent. Leef nou eens meer vanuit gevoel en het bewustzijn. Blijf bij jezelf en volg je intuïtie. Doe je dit niet dan heeft dit als gevolg dat je nog steeds schaamte en ongemak zal ervaren bij het ontvangen van liefde of een compliment.

Tijd om aan de slag te gaan, draai je maar eens om en ga weer vooruit en ontwikkel meer aandacht voor het ontvangen. Want wat levert ontvangen je op? En hoe ga je dit oefenen?

Voordelen van ontvangen?

Wanneer je gaat ontvangen zul je merken, dat: Je zelfliefde toeneemt. Je ontdekt dat ook jij de moeite waard bent en het helpt je om minder kritisch en milder naar jezelf te kijken. Je gaat niet alleen de verbinding aan met jezelf, maar ook de verbinding met de ander. Je leeft vanuit het bewustzijn en minder vanuit alleen menszijn. Prachtig ontvangen en ook nog eens leuker en blijer leven. Het is zoals in het Japans: 'IKIGAI', een passie waar je 's ochtends het bed voor uitkomt en die de moeite waard is om voor te leven.

Hoe dan?

Sta open om te ontvangen. Wees jezelf bewust van het feit dat je in je leven in alleen maar hoeft te ontvangen. Je ontvangt datgene wat jij uitzet, datgene wat jij bewust vanuit jouw gedachte neerzet en daardoor dan daadwerkelijk beleeft. Als jij toevalligheden ontvangt dan zijn dit slechts de dingen die jezelf hebt bedacht en als zodanig voelt en beleeft en dus nodig hebt.

Uitdagingen

Let wel, geven en ontvangen horen zoals alles in je leven in balans te zijn. We houden als mensen van elkaar, we zijn in basis sociaal en wensen met elkaar verbonden te zijn. Onderzoek eens hoe de balans geven en ontvangen voor jou is? Wat maakt het voor jou zo belangrijk om te geven? Hoe ontvang jij een compliment? Hoe ontvang jij liefde? Onderzoek ook eens welke belangrijke momenten er in jouw leven zijn geweest waarin jij je niet gesteund hebt gevoeld? Wanneer je dan ontvangt, wat voel je dan van binnen? Welke lichamelijke reacties heb je? Welke beperkte overtuigingen heb je wanneer je ontvangt? Kun je de verbinding met jezelf en de ander vinden en toelaten? Mag de ander jou zien en dus volledig ontmoeten? Prachtig ga die uitdaging aan, beleef dat wat je nodig hebt, ontvang dat wat je nodig hebt. Ontvang en leef!


"Er is geen leuker plezier dan jezelf te verrassen door te ontvangen en je daarmee meer te geven dan je ooit hoopte"

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page