top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

Tevreden zijn


In de voortdurende zoektocht naar tevredenheid kunnen we onszelf vaak verstrikt zien raken in de cyclus van steeds nieuwe redenen om ontevreden te zijn, zelfs wanneer alles ogenschijnlijk perfect lijkt.


Tevredenheid is de kunst van het vinden van vreugde in wat we in ons hebben, in plaats van te zoeken naar wat ontbreekt.


Na een paar heerlijke weken vakantie met mijn gezin, waarin we zoveel verschillende plekken hebben bezocht, dringt het opnieuw tot me door dat het gevoel van tevredenheid en gelukkig zijn niet afhankelijk is van externe omstandigheden. Of we nu rijkdom ervaren of ons bevinden in arme, hectische omstandigheden, het besef wordt steeds sterker dat ware tevredenheid van binnenuit komt.


Tijdens deze prachtige vakantieweken heb ik opnieuw mogen ervaren hoe contrastrijk onze wereld is. We hebben zowel weelderige, weidse landschappen verkend als levendige, bruisende stadscentra bezocht. Van adembenemende natuurlijke schoonheid tot indrukwekkende architectuur, en van afgelegen, bescheiden dorpen in de jungle tot bruisende metropolen. Deze diversiteit aan ervaringen heeft me nog sterker doen beseffen dat tevredenheid en geluk niet enkel afhangen van externe omstandigheden, maar diepgeworteld zijn in de manier waarop we onze innerlijke houding en perceptie vormgeven.


Hoe kunnen we echter vaker een gevoel van tevredenheid cultiveren? Hoe kunnen we dit innerlijke gevoel van vervulling vinden en behouden? Hoe kunnen we veerkrachtig zijn te midden van de ups en downs van het leven? Dit zijn vragen die velen van ons wel eens bezighouden.


Is perfectie een haalbaar doel? Het streven naar een steeds fantastischer leven kan ironisch genoeg juist leiden tot een groter gevoel van ontevredenheid. Dit gevoel wordt gedeeld door velen. Hoewel er altijd ruimte is voor verbetering, is het belangrijk om te erkennen dat we al veel positieve aspecten in ons leven hebben. Met een grotere mate van tevredenheid kunnen deze positieve aspecten nog meer glans krijgen en ons leven aangenamer maken.


Maar hoe bereiken we dit? Het antwoord ligt in actie ondernemen en niet passief afwachten. Tevredenheid ontstaat niet vanzelf in de toekomst; als we nu ontevreden zijn, zullen we dat hoogstwaarschijnlijk blijven, tenzij we actie ondernemen.


De kern is eenvoudig: tevredenheid is een actieve keuze. Het vereist beweging, niet stilstand. Door bewust te werken aan ons gevoel van tevredenheid, kunnen we het daadwerkelijk ervaren. Als we echter simpelweg wachten tot het leven ons magische momenten brengt die ons tevreden zullen stellen, kunnen we lang wachten.


Net zoals tevredenheid voortkomt uit beweging, is ons leven constant in beweging. Het negeren van deze realiteit kan leiden tot terugval in ontevredenheid. Het niveau van tevredenheid is niet gebaseerd op kwantiteit. Mensen kunnen tevreden zijn met veel minder dan wat we zelf bezitten, terwijl anderen ontevreden kunnen zijn ondanks hun overvloed. Het perspectief waarmee we naar ons leven kijken, bepaalt in grote mate hoeveel tevredenheid we ervaren. Op elk moment hebben we de keuze om tevredenheid te omarmen.


Externe invloeden, zoals sociale media en reclame, kunnen gevoelens van ontevredenheid aanwakkeren. Als we gevoelig zijn voor de prikkels van advertenties op tv of op sociale media, kan bewust afstand nemen van deze impulsen helpen om onze tevredenheid te behouden.


Maar wat als we nog steeds ontevreden zijn? Ons gevoel van ontevredenheid vindt vaak zijn oorsprong in onze gedachten over ons leven. Als we haastig door het leven razen zonder het moment echt te waarderen, zijn we eerder geneigd ontevreden te zijn. Door bewuster te eten, langzamer en met aandacht, kunnen we bijvoorbeeld meer tevredenheid halen uit onze maaltijden.


Langzaam en aandachtig wandelen in de natuur kan ons een diepere verbinding met de omgeving geven. Het koesteren van kleine momenten, zoals een leuk gesprek met een collega, herinnert ons aan de warmte die eenvoudige ontmoetingen kunnen brengen. Dit cultiveert dankbaarheid.


Om tevredenheid te bereiken, is het van essentieel belang om contact te maken met onszelf en onze innerlijke kracht. Een persoonlijke routine kan hierbij helpen. Mijn eigen ritme, dat ik al meer dan 25 jaar volg, omvat vroeg opstaan, een intuïtieve hardloop, fiets, zwem of wandelronde, lichaamsoefeningen zonder apparatuur, een koude douche en meditatie. Deze routine stelt me in staat om mijn dag te beginnen met aandacht voor mijn lichaam, mijn omgeving en mijn gevoel van dankbaarheid, wat uiteindelijk leidt tot tevredenheid.


Tevreden zijn met wie we zijn als individu, tevreden zijn met onze omgeving, tevreden zijn met het gedrag van anderen, tevreden zijn met wat we hebben - dit alles draagt bij aan een prachtige dag. Onze gezondheid is ons kostbaarste bezit, tevredenheid onze grootste rijkdom, en trouw blijven aan onszelf de meest waardevolle relatie die we kunnen hebben. Laten we simpelweg tevreden zijn en de kracht van tevredenheid ervaren.


Gezondheid is een onschatbare gave, tevredenheid vormt de diepste welvaart en de trouw aan je eigen kern is de meest kostbare band. Omarm simpelweg tevredenheid en laat de vervulling ervan je doordringen.


Wil je graag een keertje met me sparren over dit onderwerp, neem dan contact met me op.

71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page