top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

Veerkracht in actie“In het midden van moeilijkheid ligt de mogelijkheid.” - Albert Einstein

 

Een kort inzicht naar veerkracht, welzijn en succes, Ontworpen voor jezelf en of je teams waar je ervaart dat je continue moet presteren onder hoge druk.

 

Waar stress en uitdagingen onvermijdelijk lijken, is het tijd om niet alleen te overleven maar te gedijen. Een korte praktische duik met inzichten en tips om een verschil te maken.


Succes schuilt vaak in de eenvoudige stapjes van regelmaat en vastberadenheid, waarbij kleine inspanningen zich opstapelen tot groot resultaat.

 

Praktijk

Stressmanagement technieken:  Mindfulness en ademhalingsoefeningen verminderen niet alleen maar vergroten ook de algehele mentale veerkracht.

Neem bijvoorbeeld de '3x3 Ademhaling': Neem drie diepe ademhalingen van drie seconden in en uit wanneer de druk toeneemt. Een kleine praktijk met groots effect.

Teambuilding en samenwerking: Psychologische veiligheid is het fundament voor succesvol teamwerk. Organiseer regelmatige teambijeenkomsten waar open communicatie wordt aangemoedigd. Maak ruimte voor het delen van ideeën en feedback zonder angst voor veroordeling.

 

Uitspreken voordat je zaken gaat bespreken, vervolgens afspreken en elkaar daar weer op aanspreken


Dus werk actief aan het volgende:

Psychologische veiligheid Psychologische veiligheid draagt bij aan creativiteit en innovatie. Implementeer een 'open-deurbeleid' waar er naar elkaar geluisterd wordt en organiseer workshops om het bewustzijn te vergroten over het belang van een ondersteunende werkomgeving.


Persoonlijk welzijn Een gezonde balans tussen werk en ontspanning is gekoppeld aan verbeterde prestaties. Integreer 'geplande pauzes' in werkschema's en moedig medewerkers aan om tijdig vrij te nemen om op te laden.


Grip

Zelfs in de meest uitdagende situaties ligt onze reactie op de situatie binnen onze controle. Inspireer anderen om actieve stappen te zetten naar persoonlijke groei, zoals het stellen van realistische doelen en het prioriteren van taken waarmee er meer bewustzijn ontstaat van de kracht die in jezelf schuilt, hiermee in staat om eigenaarschap te nemen op eigen gedrag.


Tips

Hier wat simpele manieren voor jezelf en voor je team om dagelijks naar het lichaam en gevoel te gaan. Weg van technologische afleidingen en uit het hoofd.


Ademhalingsoefeningen

Voor jezelf Neem regelmatig de tijd voor bewuste ademhalingsoefeningen. Probeer bijvoorbeeld de "4-7-8-methode": Adem in gedurende 4 seconden, houd de adem 7 seconden vast, en adem dan langzaam uit gedurende 8 seconden. Dit kalmeert het zenuwstelsel en vermindert stress.

Voor het team Begin vergaderingen met een korte ademhalingsoefening om het team te helpen focussen en de sfeer te ontspannen. Luisteren

Voor jezelf Beoefen luisteren tijdens gesprekken. Richt je aandacht volledig op de spreker, zonder meteen te reageren. Dit bevordert betere communicatie en begrip.

Voor het team Voer oefeningen in luisteren in tijdens teamvergaderingen om de teamdynamiek te verbeteren en de onderlinge verbondenheid te versterken. Laat een collega herhalen wat een ander zojuist heeft benoemd.


Beweging

Voor jezelf Neem regelmatig de tijd voor korte bewegingspauzes. Doe stretch oefeningen, ga wandelen of probeer eenvoudige yoga-oefeningen om spanning in het lichaam te verminderen.

Voor het team Integreer korte bewegingspauzes in de werkdag. Dit kan gedaan worden door samen op te staan, te rekken en een paar minuten rustige beweging te doen en of samen te wandelen. En neem vooral de trap met z'n allen.


Creatief

Voor jezelf Geef ruimte aan kunst, zoals tekenen, schilderen, theater, dansen, zingen of schrijven, als een manier om emoties te uiten en stress los te laten.

Voor het team Organiseer af en toe creatieve sessies waar teamleden zich kunnen uiten door middel van kunst. Het kan een informele en leuke manier zijn om verbinding te maken.


Reflectie

Voor jezelf Plan regelmatig momenten van stilte en reflectie. Dit kan variëren van een kort moment van meditatie tot een wandeling in de natuur of even wat langer naar jezelf kijken in de spiegel.

Voor het team Integreer reflectie momenten in teambijeenkomsten. Begin bijvoorbeeld met een korte stilte om iedereen de gelegenheid te geven zich te centreren en kijk maar wat er dan in die stilte en energie gebeurd.


Waardering

Voor jezelf Oefen zelfreflectie. Denk aan drie dingen waar je dankbaar voor bent en benoem ze bewust.

Voor het team Bevorder een cultuur van waardering door teamleden aan te moedigen om positieve momenten te delen tijdens vergaderingen.

 

Help jezelf en je team uit het hoofd te stappen, verbinding te maken met het lichaam en gevoel, om daarmee een gezonde en ondersteunende werkomgeving te bevorderen.

 

Nog niet weten hoe?

Wil je meer weten over hoe je stress kunt omzetten in kracht en een omgeving kunt creëren waarin iedereen gedijt? Neem gerust contact met me op voor een persoonlijk gesprek en ontdek hoe we samen kunnen werken om jou en of je team sterker en veerkrachtiger te maken.

 

Ontwikkel veerkracht, omarm verandering, en wees krachtig onder druk. Samen bouwen aan een toekomst van veerkracht met als resultaat welzijn en succes.

 

‘Wat men moet leren doen, leert men door het te doen.’ – Aristoteles

 

 

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page