top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

Verkennen, jezelf ontdekken

We zijn als mens van nature nieuwsgierig. We verkennen, ontdekken en observeren graag onze omgeving. Helaas vergeten we maar wat vaak ons zelf te verkennen. We vergeten vaak om van onszelf te houden, van de persoon die we van binnen werkelijk zijn. Zelfliefde zoals dat heet. Of nog beter zoals dat bij je voelt. Misschien doen we dat vanuit angst of vanuit onwetendheid? We raken gewend aan het idee dat de beste manier om onszelf te ontdekken, nog meer van onszelf te eisen is.

Ik ben binnen defensie opgeleid om te verkennen. Opgeleid om, met kleine teams of zelfstandig, zogenaamde ‘lange afstand verkenningen’ uit te voeren. Inlichtingen te verzamelen voor tactische en strategische militaire en of politieke doeleinden, soms in verre landen onder de meest extreme omstandigheden en klimaten. Informatie verzamelen over de positie, sterkte en capaciteiten van vijandelijke eenheden en informatie over het gebied waarin gevochten wordt. Of het voorbereiden van landingszones en het innemen en inrichten van observatieposten.


Heerlijk vond ik het om speciale opdrachten te krijgen, om samen of alleen te verkennen. Om mijn omgeving te verkennen maar zeker ook het gedrag van mijn teamgenoten en de lokale bevolking te verkennen. Daarmee kon ik namelijk mijn eigen gevoel en gedrag uitsluiten. Heerlijk vind ik het nu nog steeds, alleen luister en kijk ik nu gelukkig meer en meer naar mijn eigen gevoel en gedrag alvorens mij te richten op mijn omgeving. Ik verken meer en meer en probeer mezelf eindelijk ook zelfliefde te gunnen.


Het is overigens normaal om te denken dat als iets niet zo gemakkelijk is om te doen, je er dan maar nog meer moeite in moet steken. Maar het is niet altijd zo. Onthoud dat het niet altijd nodig is om hard te werken, veel pijn te ervaren, om te bereiken waar je vanuit je hart naar verlangt. Als jij op deze manier denkt en oprecht gelooft dat dit is wat je nodig hebt, ook al is het maar een beetje, dan weet je echt niet wat het is om van jezelf te houden.


De meesten van ons zijn opgevoed en getraind om onszelf meer te straffen dan te belonen. Het is zeker waar dat we er gezonde gewoonten op zouden moeten nahouden en volhardend zouden moeten zijn in ons dagelijkse leven. Discipline, een strikt regime in voeding, bewegen en onthouding. Maar ook het beoefenen van zelfliefde is een taak die we zouden moeten uitvoeren als we volledig alle behoeftes wensen te benutten. Verbinding eerst binnenin jezelf en daarna met de buitenwereld.


Veel ervaringen die we in onze herinneringen meedragen vanuit het verleden, zelfs al lijken ze nog zo onbelangrijk, zijn drempels die we overwonnen hebben. Het zijn die obstakels die ons gemaakt hebben tot wie we zijn, prachtige mensen. Bovendien steken we ook heel veel moeite in situaties waarvan we denken dat ze niet zo veel van ons eisen, die met gemak te behalen zijn, terwijl ze eigenlijk juist continu aanpassing en aandacht op onze omgeving vergen.


Probeer zelfliefde te beoefenen en voel je dan ook goed over jezelf, je doet er gewoon toe. Goed in alles wat je tot nu toe hebt bereikt. Dit voedt je zelfvertrouwen. De zaken die moeilijk en problematisch lijken, zijn eigenlijk ervaringen die jou juist in staat zullen stellen om te groeien. Ik gebruik de metafoor vaker: ‘Aan de andere kant van de berg komen vergt discomfort, vergt energie, vergt soms ook pijn. Of je er nu overheen gaat, erlangs of onderdoor graaft.’

Vermijd klaaggedrag en accepteer die momenten, koester ze en heb ze lief want ze vormen een deel van het pad welke je naar jezelf, degene die je echt bent, leiden.


We zijn ook geneigd om onszelf te beschermen tegen onszelf, waarbij we onze gebreken analyseren, kijken naar datgene wat we niet kunnen. We hebben vaak veel te veel kritiek op onszelf zonder dat we dit ook maar doorhebben. We brengen onszelf ontzettend veel schade toe met al die negatieve zelfpraat. Het valt ook niet mee om dingen om te buigen. Omdenken, zaken vanuit een ander perspectief te zien. Het zijn al heel lang je overlevingsstrategieën.


Om de overtuigingen die obstakels vormen op jouw pad naar zelfliefde te vermijden, moet je juist die punten identificeren die deze ondersteunen. Dit vergt soms het innemen van een tegenovergesteld standpunt van de mensen van wie je houdt en die van jou houden. Ze willen echt wel het beste voor je, zeker gezien vanuit hun perspectief. Ze kunnen je advies geven, maar uiteindelijk ben jij zelf verantwoordelijk voor jouw beslissingen. Jij staat aan het roer, aan de oorzaak zijde en niet aan de gevolg zijde.


Het is ons over het algemeen geleerd om vriendelijk en meelevend te zijn, en om aandacht te besteden aan de behoeften van anderen. Verbondenheid versus autonomie. Is verbondenheid dan wat het betekent om een goed mens te zijn? Maar durf ook autonoom te zijn en leer ook jezelf te bedanken voor alles wat je bereikt, wat je overwonnen hebt en geleerd hebt zonder hierbij iemand te kwetsen. In relatie tot een ander brengt dit juist die verbondenheid.


Voel je gelukkig met elke beslissing die je vanuit alle goede intenties met lef en moed genomen hebt, waarbij je jezelf altijd vertrouwde. Waardeer wat een geluk je hebt om vrij te zijn, en saboteer jouw vrijheid niet door je te verschuilen achter anderen of door alleen het huis, je eigen gedachten, je eigen gecreëerde burcht, te verlaten als de dingen goed gaan. Jij bent de enige die weet hoe je jezelf een goed gevoel kan geven, dus verspil je tijd niet door jezelf een rotgevoel te geven. Je hebt ontzettend veel middelen en technieken tot je beschikking.


Gun jezelf momenten van bezinning die jou in staat stellen om een hogere, diepere staat van bewustzijn te bereiken. Denk na over hoe je praat en omgaat met jezelf. Als je beseft dat je de manier waarop je dit doet niet leuk vindt, bied jezelf hier dan je excuses voor aan. Dit soort gewoonten en handelingen zullen je in staat stellen om je geest leeg te maken, om vrede te maken met je innerlijke zelf en bovenal, om van jezelf te houden om het buitengewoon bijzondere wezen dat je bent.


Je hebt een intentie, je wil het. Je hebt de vaardigheden, je kan het. Nu dien je alleen nog toestemming te geven aan jezelf, je mag het ook. Verken jezelf, ontdek de zelfliefde.


‘Je kan een mens niets leren; je kan hem alleen helpen het zelf te ontdekken in zichzelf.’ Galileo Galilei

143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page