top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

Weerstand
"De grootste overwinning ligt niet in het verslaan van de vijand, maar in het overwinnen van jezelf." - Lao Tzu

 

Weerstand, een krachtig fenomeen dat ons allen bekend is, of we het nu willen erkennen of niet. Als leider binnen complexe omgevingen heb ik geleerd dat weerstand niet alleen onvermijdelijk is, maar ook een krachtige bron van groei en succes kan zijn. Het vergt echter een diep inzicht in ons eigen gedrag en een bereidheid om eigenaarschap te nemen over hoe we met weerstand omgaan.

 

In mijn jarenlange ervaring, zowel binnen defensie als in het bedrijfsleven, heb ik geleerd dat het omarmen van weerstand niet alleen een defensieve tactiek is, maar eerder een strategische benadering om verder te komen. Het gaat niet alleen om het volgen van een vooraf bepaald pad, maar om het flexibel zijn, omarmen van uitdagingen en het vinden van nieuwe wegen naar succes, zelfs als dat betekent dat we soms tegen de stroom in moeten zwemmen.


Hier zijn drie krachtige inzichten die ik heb opgedaan in mijn reis van het omarmen van weerstand naar succes:


  1. Eigenaarschap nemen: Het begint allemaal met het erkennen van onze eigen reacties op weerstand. Door eigenaarschap te nemen over ons gedrag, kunnen we bewust kiezen hoe we reageren in uitdagende situaties. In plaats van te vervallen in defensieve reacties, kunnen we proactief besluiten om weerstand te omarmen als een kans om te groeien.

  2. Flexibiliteit cultiveren: Weerstand ontstaat vaak wanneer dingen niet volgens plan verlopen. In plaats van krampachtig vast te houden aan een bepaalde koers, is het essentieel om flexibel te zijn en bereid te zijn om onze benadering aan te passen. Door open te staan voor nieuwe ideeën en perspectieven, kunnen we creatieve oplossingen vinden voor zelfs de meest uitdagende problemen.

  3. Communicatie en samenwerking: Weerstand kan ook voortkomen uit miscommunicatie of gebrek aan samenwerking binnen teams. Door open en eerlijke communicatie te bevorderen en een sfeer van vertrouwen te creëren, kunnen we de weerstand verminderen en constructieve samenwerking stimuleren. Samen kunnen we obstakels overwinnen en onze doelen bereiken.

 

Het omarmen van weerstand is geen gemakkelijke taak, maar het kan wel de sleutel zijn tot ons succes. Laten we samen de uitdagingen aangaan, weerstand omarmen en streven naar groei en succes in alle aspecten van ons leven.

 

Heb jij ervaring met het omarmen van weerstand? Deel jouw inzichten en bevindingen met mij, laten we van elkaar leren en samen groeien. Kennismaken?

 

 

"Wat men moet leren doen, leert men door het te doen." – Aristoteles.

 

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page