top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

Basis om te doorbreken

Iedereen zou vrij mogen zijn om de basis van zijn overtuigingen en aannames te kiezen.

Eén van de fundamenten van Neuro Linguistisch Programmeren zijn de NLP-basisframes. De NLP-basisframes of kaders bestaan uit 4 basisgedachten of houdingen, manieren van denken. Noem het kaders of relingen die we allemaal nodig hebben in ons leven om zaken in een wat helderder perspectief te zetten. Zie het als steun en toeverlaat, willekeurig op welk moment dan ook.


Doorbreken

Hoe fijn zou het zijn je beperkende overtuigingen en je aannames te doorbreken? Gebruik die basisframes en pas ze toe in je dagelijks leven. Bijvoorbeeld op je werk met je collega’s, thuis of bij je vrienden om makkelijk overeenstemming te krijgen en om meer mogelijkheden te creëren, te inspireren en te motiveren. Ook handig wanneer je een coachende of leidinggevende rol hebt. Maar ook met vrienden of in het maken van nieuwe contacten in het maken van rapport met je coachies.


Wat maakt deze kaders nou zou interessant, zo handig en zo mooi? Als mens hebben wij graag een kader, een houvast. We hebben veel aannames en overtuigingen. Het is waardevol kennis te hebben van deze basisframes omdat het veel meer ruimte geeft om jezelf te ontwikkelen, los van je aannames en overtuigingen. Het biedt een veilige basis van waaruit je kan werken om jezelf en een ander persoon beter te begrijpen


Voorbeeld

Ik kom uit Brabant en er wordt over het algemeen wel eens gezegd dat men in de Randstad minder sociaal is naar vreemden dan in Brabant. Toen ik naar Randstad verhuisde, kwam die overtuiging ook nog eens uit. In de stad begroette niemand ooit elkaar. Totdat ik besloot: er is gewoon geen verschil tussen de Randstad en Brabant! Men is overal even spontaan en liefdevol naar elkaar. Even later liep ik weer eens in de stad en toen begroette direct iedereen elkaar en mij. Wat je gelooft, zal zijn wat je gaat zien. Als je gelooft dat je de renafstand niet gaat redden zijn, zegt perceptie: je hebt gelijk. Als je gelooft dat je energie in overvloed hebt, zegt perceptie: je hebt gelijk.


Wat zijn dan die basisframes?


Oorzaak > Gevolg

De oorzaak gevolg stelling kennen we uit het causale denken. Causaal betekent oorzakelijk, het gaat ervan uit dat er een verband is tussen oorzaak en gevolg. Alles wat we kunnen waarnemen heeft een bepaalde oorzaak. We gebruiken deze stelling om zaken als gedrag en onze communicatie te kunnen veranderen, om flexibeler en krachtiger te worden. Als je ervan uitgaat dat de oorzaak van wat je overkomt en hoe je reageert onveranderbaar is dan zit je aan de gevolgkant van dit basisframe. De oorzaak leg je dan buiten jezelf. Als je aan de oorzaakkant gaat staan, dan zoek je de verandering van je gedrag, je communicatie of hoe je reageert bij jezelf. Je neemt dan de verantwoordelijkheid voor wat er in je leven gebeurt en creëert daardoor keuzevrijheid. Het grote voordeel is dan dat je dus iets kunt veranderen. Als jij verandert, kunnen de zaken om je heen veranderen.


Ben jij de bestuurder van de bus of zit jij achterin in de bus?


Perceptie is Projectie

Het principe ‘perceptie is projectie’ is bekend geworden door Carl Jung.

Perceptie betekent: waarneming. Projectie betekent: het toeschrijven van de eigen motieven of belevingen op anderen en op de wereld.


Alles wat je waarneemt, filter je onbewust. De objectieve waarneming generaliseer en vervorm je en je laat veel informatie weg. Zo ontstaat je subjectieve interne representatie. Wat je denkt waar te nemen is dus slechts je subjectieve interne perceptie van de werkelijkheid. Het bijzondere is dat je vervolgens deze perceptie door middel van je gedrag en communicatie weer naar de wereld projecteert. Je neemt de wereld niet waar zoals die is maar zoals je die (onbewust) hebt gemaakt. Hoe je bijvoorbeeld de mensen om je heen waarneemt, is dus jouw eigen manier van waarnemen. Op deze manier creëer je vaak je eigen selffulfilling prophecy, oftewel een voorspelling die je zelf (onbewust) formuleert en laat uitkomen.


Ik zag de mensen uit de Randstad als weinig empathisch….


Lichaam en geest beïnvloeden elkaar wederzijds

Er wordt de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de impact van ons (onbewuste) denken op hoe ons lichaam werkt en reageert. Deepak Chopra zegt zelfs dat elke gedachte een bepaalde invloed heeft op elke individuele cel in ons lichaam. Alles wat je denkt, kan zich op één of andere manier in je lichaam representeren. Neurotransmitters zijn boodschapper stofjes die in onze zenuwcellen gemaakt worden. Ze zijn niet alleen van belang voor de werking van de hersenen maar zijn ook betrokken bij de motoriek, immuunsysteem en bijvoorbeeld pijnbeleving. Het centrale zenuwweefsel, darmen en immuunsysteem gebruiken dezelfde neurotransmitters.


Het centrale zenuwstelsel kan geen ontkenning vasthouden/verwerken

Het woordje niet bestaat alleen in taal (onze interne en externe dialoog) en niet in de beelden, geluiden, gevoelens, smaak, geur van onze interne voorstellingen. Je kunt pas ergens niet aan denken als je er eerst wel aan gedacht hebt. Als je niet aan je beste vriend wilt denken, moet je eerst aan je beste vriend denken (je creëert een interne voorstelling bestaande uit beelden, geluiden, gevoelens, geur en smaak) om vervolgens te ‘weten’ (interne dialoog) dat je niet aan hem wilt denken!


Zo heeft ook de uitspraak dit moet ik niet vergeten een andere impact op ons dan de uitspraak dit moet ik onthouden. Het is dus effectief om positief geformuleerde boodschappen te gebruiken.


Vrijheid

We eisen vaak vrijheid van meningsuiting als compensatie voor de vrijheid van denken. We zouden eens vaker gebruik moeten maken van de laatste. De vrijheid zit in ons zelf, je gedachten maken wie je bent, wat je wil zijn en hoe je wil zijn. Maak eens vaker gebruik van de vrijheid de basis in ons zelf te gebruiken, maak gebruik van die basisframes.


Veel plezier ermee…..

182 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page