top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

Gedrag gezien vanuit Neuro Linguistisch Programmeren (NLP)

Graag wil ik vanuit NLP iets toelichten over gedrag, veel leesplezier:)


Een definitie

“Gedrag is het geheel van acties en reacties van een organisme, gewoonlijk met betrekking tot de natuurlijke omgeving en de sociale omgeving. De psychologie maakt verder onderscheid tussen uitwendig, voor derden waarneembaar gedrag, en inwendig, innerlijk gedrag zoals denken en voelen”

Vraag?

Heb je ooit wel eens geprobeerd iemand een complimentje te geven om vervolgens tot de conclusie te komen dat de persoon het helemaal verkeerd heeft opgevat?

Of overkomt het je weleens dat iemand tegen je zegt: ”Rustig aan, je reageert zo geïrriteerd, je bent zo boos”, terwijl je volkomen rustig bent en er helemaal niets aan de hand is?

We kennen allemaal wel van die momenten, toch? Volgens mij voelen ze niet zo prettig?

Maar hoe overkomt dit ons dan? Het lijkt op dit soort momenten net alsof iemand zijn eigen „ding” alleen op jou projecteert en niet meer openstaat voor andere keuzes die hij of zij kan maken.

Wat er eigenlijk gebeurt, is dat iemand iets aan jouw gedrag heeft opgemerkt en dat vervolgens interpreteert (kijkende door zijn of haar eigen bril) om vervolgens tot de conclusie te komen dat je bedoelingen toch minder goed waren dan dat hij of zij in eerste instantie dacht of dat diegene een verkeerde inschatting maakt over hoe je dacht en/of wat je voelde. Een verkeerd oordeel dus.

Conditionering

Vanuit onze eigen conditioneringen maken we al snel ons oordeel op. Het beste kunnen we maar aannemen dat iedereen van tijd tot tijd deze oordelen heeft. En sterker nog, ons onbewuste is eigenlijk erg goed in het lezen van non-verbale signalen van andere mensen om deze informatie te gebruiken om een inschatting te maken hoe anderen zich voelen. Ook om te bepalen welke stemming ze hebben, zodat je zelf een inschatting kunt maken hoe ze gaan reageren, wanneer je even moet weglopen of wat net het juiste moment is om de ander om een gunst te vragen. En gelukkig gaat dit vaak goed.

Ons inschattingsvermogen heeft het niet altijd bij het juiste eind. Soms, omdat onze hersenen informatie weglaten, informatie veranderen of generaliseren of omdat we ons soms even emotioneel laten leiden. Hierdoor kunnen onze hersenen een onjuiste inschatting maken wat weer leidt tot aannames.

Volgen we het nog?

Vanuit het NLP Communicatiemodel, zie afbeelding, wordt e.e.a. misschien duidelijker.



We krijgen allemaal visuele informatie door onze ogen, door onze oren, door onze tast en inwendige gevoelens, door onze neus, door onze mond en door onze smaak.

Uit onderzoek is gebleken dat er ongeveer 2.000.000 informatie-eenheden per seconde door ons zenuwstelsel worden opgenomen, elke seconde van de dag! En dat doet het al heel ons leven!

Stel je eens voor hoeveel informatie dat is? Een enorme databank of een gigantisch opslagmedium.

En stel je eens voor hoe het zou zijn om al deze 2.000.000 stukjes informatie per seconde bewust waar te moeten nemen? Dat zou een echte “information overload” opleveren.

Zouden we daar dan gek van worden? Zou het een glitch bij ons zelf opleveren? Of zouden we compleet niet meer functioneren?

Dus wat we doen, althans wat ons onbewuste doet, is het filteren van deze informatie. Nadat deze informatie naar binnen is gekomen komt deze in een ruimte in onze hersenen waarin onze filters staan die we onbewust toepassen om de grote hoeveelheid informatie te filteren.

Filters

Deze filters bepalen onze ervaring. Zodra de informatie door onze filters is gegaan en is vervormd, gegeneraliseerd en er ook informatie is weggelaten, maken we een interne voorstelling van wat er is en dat is dus niet persé hetgeen er werkelijk aan de hand is.

De realiteit is dat we met geen mogelijkheid zeker kunnen zijn wat anderen inwendig ervaren, hoe ze de wereld zien en welke betekenis ze geven aan dat wat ze waarnemen of hoe ze besluiten om te reageren op gebeurtenissen of überhaupt beslissingen nemen. Vaak nemen we het tegendeel aan of doen we het tegenovergestelde en dat kan ons juist in de problemen brengen.

Dus alles wat telt is ons GEDRAG, want dat is het enige wat we kunnen waarnemen!

Welke betekenis je er zelf aan geeft, is jouw eigen verantwoording.

Hoe helpt NLP?

NLP geeft je tools en technieken om je daadwerkelijk bewust te worden van hoe jij zelf je filters gebruikt. Door NLP te leren, leer je subtiel taal te gebruiken, je lichaamshouding te gebruiken en gebruik te maken van je stem. Maar ook door anders te ademen leer je je gevoel te veranderen, leer je op te letten wat iemands ogen zeggen en leer je hoe je kunt uitvinden wat er in iemand omgaat.

En misschien nog wel belangrijker, je leert je eigen filters kennen en hoe je de wereld door jouw bril bekijkt. Het zou zomaar kunnen dat je ontdekt dat je filters wel een kleine APK kunnen gebruiken. NLP geeft je de tools en technieken om dit op een praktische en gemakkelijke manier te doen.

Waarmee kun je experimenteren?

Vraag de komende dagen eens aan iemand met wie je iets beleefd hebt hoe hij of zij deze gebeurtenis hebben ervaren. Welke dingen hebben zij gezien, die jou niet zijn opgevallen en andersom? Creëer nieuwsgierigheid! Ik weet zeker dat dit je snel een gevoel geeft dat iedereen een eigen kijk heeft op gebeurtenissen.

Neem eens een moment om op te schrijven wat een ander zou kunnen doen zodat jij weet dat ze je vertrouwen en zodat je weet dat ze volledig overtuigd zijn dat wat ze je toevertrouwen bij jou in goede handen is.

Welke overtuiging over vertrouwen wens jij te hebben? Doe dit met respect, liefde of veiligheid en ontdek hiermee je eigen filters.

Stel je zelf eens een aantal gedragsvragen wanneer je het gevoel hebt dat je jouw gedragingen moet wijzigen om de gewenste resultaten te verkrijgen:

- Wordt je doel door jouw gedrag ondersteunt?

- Welke dingen doe je die je leven interessant en plezierig maken?

- Stel jezelf de vraag waarom je de dingen doet die je doet?

- Komen je gedragingen overeen met jouw gevoel van wie je bent?

- Welke woorden en taal gebruik je? Kun je hier een patroon in ontdekken?

- Wat valt je op in de woorden en uitdrukkingen van anderen?

- Hoe bewust ben jij van het gedrag van anderen; hoe ze bewegen, hoe ze ruiken, hoe ze hun stem gebruiken en wat is hun non-verbale gedrag, is het misschien een glimlach?

- Welke kleurveranderingen zie jij bij mensen wanneer ze praten?

- Hoe verandert hun ademhaling en wanneer?

- Welke lichaamstaal hanteer je zelf in verschillende omstandigheden?

- Hoe klink je?

Ik ben benieuwd naar je ervaring hiermee en wil afsluiten met de volgende vooronderstelling:

“Het gedrag staat niet voor wie de persoon is. Accepteer de persoon, niet persé het gedrag”

212 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page