top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

Herstel

Op mijn vorige blog over angst heb ik enorm veel positieve reacties gehad, mijn oprechte dank voor deze reacties. Hoewel ik graag schrijf voor mezelf, doet het me goed te merken dat andere mensen er mogelijk iets aan hebben.


Mijn meest intense COVID-19 symptomen heb ik dus op 29 en 30 maart gehad met daarna nog anderhalve week naweeën. In die periode heb ik me ook weer vastgehouden aan de 4 pijlers van omgaan met angst.


Deze periode was overigens ook de derde volledige week in quarantaine voor ons gezin. Hoewel in quarantaine zijn voor veel mensen als een last ervaren wordt, wat ik overigens zeer begrijpelijk vind, we zijn nou eenmaal sociale wezens, ligt de sleutel voor herstel juist in rust. In mijn geval kwam deze isolatie dus wel gelegen.


Rust

Rust en herstel zijn altijd al een belangrijk onderdeel voor mij geweest, zowel privé als in mijn werkveld. Ik bedoel hiermee dus niet stilstaan, maar wel stapje voor stapje vooruitgaan. Benaderend naar een einddoel met onderliggende subdoelstellingen.


Visualiseer maar eens het oversteken van een weg midden in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. De meest efficiënte en veilige manier van oversteken, is dit te doen in beweging voorwaarts, stapje voor stapje. Niet omdraaien, niet stoppen! Het verkeer past zich aan en zal je niet raken zolang je maar in beweging blijft.


Rust en herstel zijn ook een belangrijk onderdeel van succesvolle trainingsprogramma's, maar het lijkt erop dat ze vaak over het hoofd worden gezien.

Veel (top) sporters, zorgverleners, dienders en of operators binnen de speciale eenheden worden 'nerveus' als ze een dag niet opereren, trainen of oefenen. Ze willen namelijk constant beter, sneller en sterker worden en daarom willen ze geen enkele dag verspillen.


Maar wat gebeurt er als je elke dag traint?

Je wordt moe, je wordt sneller ziek, je raakt geblesseerd en misschien wel het ergste: je raakt overtraind en of overspannen.


Wanneer je rust in je dagelijkse leven en eventuele trainingsschema's inbouwt, voel je je beter, omdat je tijd hebt om te herstellen. Je houdt dit langer vol. En sterker nog, je herstelt ook beter, waardoor je de volgende dag op een hoger niveau kan beginnen.

Dit noemt men ook wel: supercompensatie.


Rust inbouwen is dus zeer belangrijk, zowel mentaal als fysiek. Je wordt er niet alleen beter van, je krijgt ook meer rust in je hoofd en het leven en trainen blijft leuk en wordt daardoor ook geen obsessie.


Inspanningen

Tijdens de zware trainingen welke ik als kleine jongen binnen de topsport heb ondergaan werd al snel duidelijk dat rust van vitaal belang is.


Op jonge leeftijd, klaar om het profvoetbal in te gaan, heb ik achteraf gezien mede door te weinig rust een zware blessure opgelopen waardoor ik uiteindelijk niet die top heb mogen behalen. Meer rust in die tijd had een beter herstel kunnen opleveren.


Ook tijdens mijn zware opleidingen binnen Defensie werd het onderdeel rust nog maar nauwelijks serieus genomen. Deels autonoom, door mijn eigen ervaringen binnen de topsport, maar zeker ook door het modelleren van de meer ervaren opleiding-buddy's ben ik geslaagd in de zware opleidingen. Dit door op de juiste momenten rust te pakken.

In ons jargon soms ook wel "rupsen" genoemd, maar wel altijd met respect naar de onderstaande kernwaarden:


- Moed

- Beleid

- Trouw

- Eer

- Trots

- Verbondenheid

- Kracht

- Toewijding


Resultaat mag er zijn

De afgelopen weken in quarantaine hebben mij weer het belang van rust en herstel doen beseffen.


Ik ben weer hersteld van het venijnige virus, ik heb bewust mijn rust ingebouwd en constant het vertrouwen behouden in het inzetten van mentale en fysieke rust. Vaste rituelen weer langzaam opgebouwd, opstarten vroeg in de ochtend (geen kip op de weg) met een kleine fysieke inspanning gevolgd door een meditatie.

Gedurende de dag 1 of 2 keer "slappe nekken", een heerlijke powernap. Goed en gezond eten en veel water en thee drinken. De dag afsluiten met op tijd naar bed gaan, nog wat lezen en nog een keer mediteren.


Wat ontzettend fijn om ook dit stukje tekst in alle rust geschreven te hebben, dit voelt goed.


Het leven is prachtig en nog vol met mooie uitdagingen of zoals door oude wijze heer ooit eens uitgesproken:

Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder. (Lao Tse, Chinese filosoof)


234 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page