top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvergewoonTwan

HERSTEL JE CONTEXT

De manieren waarin we in ons leven onze wensen en doelen nastreven zijn afhankelijk van de context. Ze veranderen met de omstandigheden ook al blijven wij standvastig in onze toewijding aan ons streven. Je bent altijd in staat jouw eigen context te herstellen. En ja, soms vergt dat een rooksignaal af te geven aan je omgeving.

Voel je jezelf de laatste tijd niet jezelf? Heb je weinig tot geen energie? Ben je al een tijdje ziek, of ben je bent herstellende van een midlife, een burn-out, PTSS of diende je een coaching traject of operatie te ondergaan? In ieder geval wil je toch graag herstellen. Zelfs met een chronische ziekte wil je op een gegeven moment toch het maximale uit je leven halen. Je wil af van dat ongemak, van die pijn, van datgene waarvan men zegt, leer er maar gewoon mee leven.


Leven vanuit je eigen kracht, neem zelf de stuurlijnen in handen.


De invloed van je omgeving op jouw beleving en daarmee jouw herstel is groot. Dat heeft te maken met allerlei factoren (en nee, niet alleen mensen). Het is goed om je bewust te zijn welke omgevingsfactoren wel of niet bijdragen aan jouw herstel, aan jouw comfort en aan jouw beleving van geluk, liefde en kracht. Je krijgt in ieder geval het inzicht waarom het herstel of je terugkeer naar jouw wensen en doelen langzaam of juist voorspoedig gaat?


Noem het maar gewoon het herstel naar jezelf.


Belangrijk in context is:

  • Een veilige situatie

  • Een fysiek comfortabele situatie

  • Een mentaal comfortabele situatie

Je kunt niet stellen dat bepaalde omgevingsinvloeden altijd positief of negatief zijn. Sterker nog, wat de één negatief vindt en hem of haar belemmert, kan bij de ander juist een positieve motivatie zijn voor herstel. Het heeft veel te maken met wie we uiteindelijk zelf zijn. Sommige mensen kunnen zich ook met gemak overgeven aan een bepaalde situatie, terwijl anderen juist veel last hebben van allerlei extra prikkels.


Stel je het volgende voor:

Je ligt in het ziekenhuis met als doel te herstellen van hetgeen je daar gebracht heeft.

Dat lijkt een veilige situatie. Veel mensen voelen zich hier ook echt veilig, omdat alle hulpbronnen in de buurt zijn. Toch willen veel mensen ook graag weer naar huis omdat het vaak fysiek en of mentaal minder comfortabel is in het ziekenhuis. Dit kan je herstel in de weg staan.


Denk bijvoorbeeld aan de ruimte delen met andere mensen op een zaal, weinig privacy, het licht aan ’s nachts, veel geluiden (prikkels), ander eten dan je gewend bent, een minder comfortabel bed, en ga zo maar door.


Toch kan dit voor sommige mensen die graag wat drukte om zich heen hebben, juist helemaal niet in het nadeel werken. Die vinden het wel gezellig, ze passen zich snel aan. Soms wil iemand dan ook helemaal niet graag weg, omdat er in de context thuis een mentaal minder comfortabele omgeving wacht (veel stilte, eenzaamheid en wellicht onveiligheid).


Een andere factor die kan meespelen bij je herstel, zijn de mensen. De artsen, de verplegers, de therapeut, de coach, je geliefden, je vrienden en andere patiënten bijvoorbeeld bij je op zaal, of op de afdeling. Heb je een vrolijke arts en of verpleger, eentje die zijn of haar vak goed begrijpt en ook empathie heeft. Zijn er ernstig zieke patiënten op je zaal, dan kan dit zeer confronterend zijn. Aan de andere kant, zijn het vaak ook lotgenoten en dat kan het weer een gevoel van herkenning opleveren.


Neem het bovenstaande in overweging en bedenk eerst goed voor jezelf waar je in een bepaalde context echt behoefte aan hebt. Neem ook hier het roer in handen. Kun je zelf wat dingen doen, die het voor jou comfortabel maken? Dit kun je overleggen met jouw omgeving. Denk bij het bovenstaande voorbeeld dan aan een kleinere kamer, de deur naar de gang dicht, eigen kussens van huis en wat andere objecten die je aan thuis doen denken.


Het gedrag van de mensen in je omgeving zul je niet zomaar kunnen veranderen. Bedenk dat het niet aan jou ligt, maar dat jouw gedrag of gevoel bij de ander meer zegt over jezelf dan over de ander. Bedenk dus wat je wilt zeggen, overweeg of dat jij hier zelf invloed op kan hebben en bespreek het eventueel later nog met de ander.


Of het nu om mentaal of fysiek herstel gaat, in de meeste gevallen zal je thuis willen gaan herstellen. Die situatie hoeft niet altijd veilig te voelen. Bijvoorbeeld als je niet zo mobiel bent of als de situatie thuis nogal stressvol is door bijvoorbeeld veel ruzies. In de meeste gevallen zullen mensen zich echter veiliger voelen thuis en dit bevordert het herstel. Je kunt het jezelf vaak fysiek comfortabel maken en bovendien liggen hulplijnen vaak dichterbij.


Thuis spelen mensen een grote rol. Denk aan je partner, je gezin, je familie, je vrienden, je huisarts, enzovoort. Je kunt ook te maken hebben met eenzaamheid. Bespreek dit dan zeker met je omgeving!


Het is goed als mensen met je meeleven, maar je hebt vooral een positieve stimulans nodig om snel te herstellen. Denk aan mensen die lekker voor je kunnen koken en gezonde gerechten kunnen maken. En een goede afwisseling daarbij tussen afleiding en rust. Goed uitzieken is prima, maar toch kan het helpen om snel weer een bepaald dagritme op te pakken. Zorg dat mensen om je heen je daarmee helpen.


Sommige mensen willen ook te snel. Dan kan het helpen dat mensen om je heen je wat afremmen, je vertragen en dit komt je herstel ten goede. Het helpt altijd om even complete rust op te zoeken. Geen mensen, geen Social media, geen televisie, geen muziek. Alleen jij.


Op enig moment komen dan vanzelf gedachten boven drijven waar jij behoefte aan hebt. Waar jouw wensen en doelen weer naar boven komen. Of dat je misschien gewoon even wat verdriet moet verwerken. Neem die tijd voor jezelf. Alleen jij. Zodat je daarna juist weer verder kunt, op een manier die bij jou past en die jou helpt bij het herstel!


Jouw HERSTEL = jouw CONTEXT


48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page