top of page
Zoeken
Foto van schrijvergewoonTwan

Zelfreflectie als kompas



We worden vaak geconfronteerd met situaties die ons overkomen, of het nu gaat om persoonlijke tegenslagen, maatschappelijke problemen, natuurrampen of wereldwijde crises, ziektes, verlies van dierbaren, financiële moeilijkheden, ongelukken, werkloosheid, relatieproblemen, en zelfs de druk van het moderne leven.


Dit alles kan ons plotseling treffen. Hoe gaan we hier nu eigenlijk mee om?


Het antwoord begint zonder uitzondering met zelfreflectie, het afdalen van je hoofd naar je hart en het bewust worden van je eigen gedrag voordat je in oordelen, acties, communicatie en strategieën vervalt.


Hartbewustzijn voordat je handelt.


Is dit eenvoudig?

Zelfreflectie onder dynamische omstandigheden is vaak allesbehalve eenvoudig. Het is menselijk om in de waan van de dag te worden meegesleept en pas achteraf te realiseren hoe we hebben gereageerd op gebeurtenissen. Zelfs wanneer we ons bewust zijn van het belang van reflectie, kan het een uitdaging zijn om op de rem te trappen en in het moment te blijven, vooral als er zich in onze eigen omgeving onverwachte gebeurtenissen voordoen.


Toch is het juist in deze situaties dat de kunst van zelfreflectie ons het meest kan helpen om constructief om te gaan met wat er op ons pad komt.


Vanuit mijn ervaring, deel ik hier 10 punten om bij elke gebeurtenis, groot of klein, eerst zelfreflectie toe te passen:


  1. Bewustzijn van je emoties: Begin met het herkennen van je emoties. Merk op welke gevoelens er in je opkomen wanneer je met een uitdaging wordt geconfronteerd. Is het angst, verdriet, boosheid, verwarring of iets anders? Emoties zijn signalen van je innerlijke wereld.

  2. Interne representaties: Kijk naar de gedachten en overtuigingen die je hebt over de gebeurtenis. Welke verhalen vertel je jezelf over wat er gebeurt? Onze interne representaties beïnvloeden sterk hoe we de wereld zien.

  3. Fysieke reacties: Let op je lichamelijke reacties. Stress kan zich manifesteren in gespannen spieren, een versnelde hartslag of een knoop in je maag. Deze fysieke signalen kunnen je vertellen dat er iets aan de hand is.

  4. Ademhaling: Je ademhaling is een krachtig hulpmiddel om te kalmeren en je bewust te worden van jezelf. Neem een paar diepe ademhalingen en observeer hoe dit je stemming kan veranderen.

  5. Acceptatie: Erken dat sommige dingen buiten je controle liggen. Het leven is vol onzekerheden, en niet alles kan worden beheerst of voorspeld. Probeer de situatie te accepteren zoals die is, hoe moeilijk dat ook kan zijn.

  6. Zelfoordelen vermijden: Wees mild voor jezelf. Vaak zijn we onze eigen strengste critici. Laat negatieve zelfbeoordelingen los en geef jezelf toestemming om menselijk te zijn.

  7. Vraag om hulp: Er is kracht in het vragen om hulp. Soms heb je ondersteuning nodig van vrienden, familie, of professionals om met moeilijke situaties om te gaan.

  8. Levenslessen: Bekijk uitdagingen als kansen voor groei en leren. Wat kun je uit deze ervaring halen om sterker en wijzer te worden?

  9. Empathie voor anderen: Bedenk dat anderen ook hun eigen worstelingen hebben. Probeer begrip en empathie te tonen voor degenen om je heen, zelfs als ze anders reageren dan jij.

  10. Verbinding: Zodra je bewust bent van je eigen gedrag en emoties, kun je met anderen communiceren vanuit een plek van begrip en zelfreflectie. Dit kan de basis leggen voor constructieve gesprekken en oplossingen en het creëren van een juiste context.

Het belang van de juiste context

Een essentieel aspect dat we niet over het hoofd mogen zien, is het belang van het creëren van de juiste context voor zelfreflectie. Om effectief te kunnen reflecteren op ons gedrag en emoties, moeten we vaak bewust ruimte en tijd vrijmaken in ons leven. Dit kan betekenen dat we momenten van stilte en rust inbouwen, waarin we onszelf toestaan los te komen van de drukte en afleidingen van het dagelijks leven.


Het kan ook betekenen dat we een ondersteunende omgeving creëren waarin we ons open en veilig voelen om onze gedachten en gevoelens te delen met anderen. Door de juiste context te scheppen, stellen we onszelf in staat om diepgaand te reflecteren en te groeien te midden van de uitdagingen die we tegenkomen.


Als afsluiting, onthoud deze wijze woorden van Viktor E. Frankl:

"Tussen stimulus en respons is er een ruimte. In die ruimte ligt onze kracht om onze reactie te kiezen. In onze reactie liggen onze groei en onze vrijheid."


Dit citaat herinnert ons eraan dat we, zelfs wanneer het leven ons lijkt te overkomen, altijd de keuze hebben hoe we reageren en groeien door zelfreflectie en bewustzijn. Het is in deze ruimte dat we ons innerlijke kompas vinden om met de uitdagingen van het leven om te gaan.






38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page